Tre år sedan Anna Lindhs död

Foto: Hanna teleman
Tre år har gått På dagen för tre år sedan överfölls Sveriges utrikesminister på NK i Stockholm.
NYHETER

På dagen för tre år sedan överfölls Sveriges utrikesminister Anna Lindh under ett shoppingbesök på NK.

Dagen efter dog hon.

Precis som nu befann sig landet mitt i en valrörelse. Svenskarna skulle rösta om EMU.

På onsdagseftermiddagen den 10 september var Anna Lindh på NK tillsammans med en väninna för att handla kläder inför en tv-debatt två dagar senare. I varuhuset attackerades hon av en knivbeväpnad man.

Svårt skadad fördes Anna Lindh till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon avled tidigt på morgonen, torsdagen den 11 september.

Datumet har för många fått en mångdubbelt negativ betydelse. Statsminister Göran Persson minns bland annat sin ungdom och mordet på Salvador Allende 1973. Datumet förknippas också med terrorattackerna mot USA för fem år sedan.

– Sedan kom mordet på Anna Lindh – det som ligger mig närmast och som jag inte kommit över och inte riktigt förstått att det har inträffat. Det är ett öppet sår. Det läker inte, säger han till TT.

För att hedra minnet av Anna Lindh kommer bland annat flera ledande socialdemokrater, som Mona Sahlin och Ulrica Messing, samt representanter för ungdomsförbundet att samlas vid graven i Stockholm för kransnedläggning. På kvällen diskuterar vid ett möte partisekreterare Marita Ulvskog och biståndsminister Carin Jämtin hållbar utveckling – ett av många ämnen som engagerade Anna Lindh.

Malin Ekmark/TT , Maria Victorin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM