Het sista tv-duell om statsministerposten

NYHETER

Stockholm

Både statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt utropade sig till segrare efter det som var deras sista tv-duell före valet.

Persson passade också på att flörta med unga väljare genom att kritisera fildelningslagen.

- Den blev precis så fartfylld och frejdig som radiodebatten häromdagen, sade Persson efter SVT-sändningen på söndagskvällen.

Reinfeldt var minst lika nöjd:

- Jag vinner för att jag för fram mina huvudfrågor, för att jag ger besked till svenska folket.

Persson inledde debatten med att attackera Reinfeldt för att vilja låta pensionärer betala mer skatt än löntagare. Han syftade på att den borgerliga alliansen vill införa ett jobbavdrag som inte omfattar pensionärer. Reinfeldt svarade med att lyfta fram alliansens förslag om att ge multisjuka en personlig vårdguide.

Olika siffror

Debatten gick sedan in på arbetslösheten. De två debattörerna skrev på en lapp hur stor de anser att arbetslösheten är. När det gäller den öppna arbetslösheten skrev Persson 225 000 och Reinfeldt 400 000. Enligt SCB är siffran 288 000.

Persson hävdade att det skapas 550 nya jobb varje dag och tog till ett beprövat vapen och kritiserade Reinfeldt för att vilja spara in pengar på arbetslösas a-kassa. Han pekade också på att de borgerliga vill avskaffa plusjobb och andra åtgärder från årsskiftet.

- 50 000 personer som går till jobbet varje dag tar du bort anställningsstödet för. Det är grymt, sade Persson.

Persson fick efter TV4-debatten i onsdags kritik för att ha gått på rutin och betecknades då som förlorare i kvällstidningarna. Denna gång gick han mer på attack.

Hettade till

Reinfeldt höll sig för det mesta till sin mer resonerande stil och tog ofta till sitt favoritpåpekande om att det inte finns något enat regeringsalternativ till den borgerliga alliansen.

Debatten hettade till på riktigt när Reinfeldt tog upp energipolitiken. Han ville ha besked om hur mycket socialdemokraterna och samarbetspartier kommit överens om att driva upp energipriserna genom den gröna skatteväxlingen och genom att "förtidsavveckla" kärnkraften. Persson försäkrade att han inte tänker driva en energipolitik som drabbar basindustrins konkurrensläge.

- Så det blir höjda bensinskatter och höjda elskatter. Industrin bryr du dig om, men inte vanligt folk, de ska betala mer, sade Reinfeldt.

Fildelning

Temperaturen höjdes på nytt när alliansens förslag om skatterabatt på hushållsnära tjänster togs upp. Persson ansåg att det gynnar människor i välbeställda områden som i dag betalar städhjälp svart. Reinfeldt menade i stället att skatterabatten kommer att hjälpa många invandrarkvinnor som står utanför trygghetssystemen att komma in på den vita arbetsmarknaden.

Persson gav också för första gången sin syn på fildelning och uppgav att han vill ändra fildelningslagen.

- Vi måste se till att ungdomar som gör den här nedladdningen inte upplever sig som kriminella. Sedan ska vi klara konstnärer och deras upphovsrätt på annat sätt.

Persson kunde dock efteråt inte utveckla hur lagen ska ändras, men tyckte att skivbolagen måste anpassa sig till den nya tekniken.

- Jag kan förstå att vi ska skydda artisterna, men jag har ingen som helst lust att skydda skivbolagen.

Peter Wallberg/TT