Mellin: Men det här kommer att bli en strid ända in på mållinjen

NYHETER

Oj, vilken debatt. En vecka före valet är både Göran Persson och hans utmanare Fredrik Reinfeldt i toppform.

Om man inte begripit det förut stod det fullständigt klart i går kväll att det blir strid in på mållinjen mellan statsminister Göran Persson (s) och hans utmanare Fredrik Reinfeldt (m).

Jämfört med den förra tv-duellen, i onsdags, hade Göran Persson piggnat till rejält. Då gick han på rutin. I går var han taggad till tusen.

Full fart framåt

Persson hade bestämt sig för att angrepp är bästa försvar. Han attackerade Fredrik Reinfeldt igen, igen och igen. Debattledaren Anna Hedenmo hade stundtals svårt att hålla ordning på diskussionen när statsministern rusade fram som en stridslysten noshörning.

Fredrik Reinfeldt hade valt en annan taktik. Han skulle vara lugn och tala om vardagsnära frågor. Det lyckades inte fullt ut. Stundtals, exempelvis då elpriserna diskuterades, gestikulerade Fredrik Reinfeldt lika vildsint som Persson.

Mest skamlös var som vanligt Göran Persson, Sveriges busfräckaste debattör. Han hävdade, för att ta ett exempel, att moderaterna vill införa en särskild pensionärsskatt. Medan det i själva verket är så att den borgerliga alliansen vill införa ett jobbavdrag på omkring 1000 kronor i månaden för dem som arbetar.

Inga nya väljare

Persson använde också gärna ord som ”oanständigt” och ”hyckleri” för att beskriva det Fredrik Reinfeldt står för. Medan Reinfeldt avslöjade att han inte gett sig in i politiken för att han tycker illa om sossar. Utan för att han vill att människor ska växa.

Men vem lyckades bäst? Sannolikt vann ingen av dem nya sympatisörer. Men den som redan bestämt sig, eller nästan bestämt sig, fick däremot argument för sitt ställningstagande.

Fredrik Reinfeldt talade mest om jobben, socialdemokraternas gamla paradgren. Men utan att gå in på några detaljer. Han talade också om ”vanligt folk”.

Siktade på de gamla

Göran Persson sköt redan i början in sig på de äldre. Han angrep flera gånger alliansens planer att förkorta den tid man kan gå på a-kassa. Pensionärerna och LO:s medlemmar är superviktiga grupper för socialdemokraterna. Utan dem är valsegern i fara.

Sex dagar förre valet är spänningen på topp. Skillnaden mellan blocken ligger inom den statistiska felmarginalen. Två slutdebatter återstår, i TV4 på torsdag och SVT på fredag. Vilka som lyckas bäst där återstår att se.