Tvingas flytta hem till mamma och pappa – 29 år gammal

Jan Dubovan: Jag vågar inte planera för att skaffa familj

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
BOR HOS MAMMA Jan Dubovan, 29, har inte haft en lägenhet på fem år. Vid årsskiftet flyttar han hem till föräldrarna Tavol och Vladimira Dubovans bäddsoffa. ”Det är kämpigt. Men om man väljer mellan att vara hemlös och flytta hit så”, säger Jan.
NYHETER

29 år och snart mambo – igen.

Jan Dubovan har bott i kappsäck i fem år.

– Jag vågar inte planera för att skaffa familj. Jag vet inte om jag har någonstans att bo om någon månad.

Socialdemokraterna pratar stolt om att man snart uppfyllt löftet om att bygga 20 000 lägenheter på fyra år.

Och att man förmedlar över 1 000 fler lägenheter till ungdomar nu än för tre år sedan.

Det har inte Jan Dubovan, 29, märkt av. Han har inte haft en egen lägenhet på fem år.

”Det är kämpigt”

– Just nu hyr jag ett rum i en kompis tvåa. Här får jag stanna till årsskiftet. Sedan får jag nog flytta hem till föräldrarna igen. Det är kämpigt. Men om man väljer mellan att vara hemlös och flytta hem till föräldrarna flyttar man hem.

Faller på priset

I fjol bodde mer än var femte 20–27-åring hemma hos mamma och pappa. Det är betydligt fler än innan socialdemokraterna startade sin bostadssatsning 2002.

– Bostadssituationen för unga har försämrats sedan dess. Även om det byggs en del byggs det för lite prisvärda bostäder, säger Sven Bergenstråhle, boendeforskare.

Jan Dubovan står i flera bostadsköer och söker på internet hela tiden.

– Det finns lägenheter, men det faller på priset. Jag jobbar som städare och klarar inte mer än 3 500 kronor i månaden. De flesta hyresvärdar kräver en årsinkomst som jag inte har, säger Jan Dubovan.

– Jag får förlita mig på att mina vänner hjälper mig. Det påverkar självförtroendet. Det går inte att planera långsiktigt.

Jill Sjölund