Expressen misstänker fusk på nätomröstning

Tekniskt fel gjorde att det gick att rösta två gånger från samma dator

NYHETER

Stockholm (TT)

Säkerheten hos webb-baserade undersökningar har skärpts de senaste åren.

Men på söndagen stängde tidningen Expressen ned sin nätomröstning om söndagens valduell efter misstänkt röstfusk.

På söndagen möttes s-ledaren Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt i en tv-duell inför valet. Ungefär en timme efter debattens slut stängde Expressen.se ned sin omröstning ”Vem vann duellen”.

– På grund av tekniskt fel gick det att rösta två gånger från samma dator, vilket man normalt inte ska kunna göra. När vi jämförde med Aftonbladets, Svenska Dagbladets och DN:s omröstningar med samma frågeställning skilde sig resultatet markant åt, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Nya Medier till TT.

De tre andra tidningarnas nätundersökningar visade att mellan 65 och 80 procent av besökarna ansåg att Reinfeldt hade vunnit, men på Expressens sajt hade Göran Persson en klar ledning, enligt Mattsson.

Gärningsman oklar

Expressen misstänker att någon kan ha använt ett så kallat script för att med automatik rösta på Göran Persson. Men vem som skulle kunna ligga bakom attacken är oklart.

– Mig veterligen är det första gången som det här har skett i den här omfattningen hos oss. Men om vi systematiskt skulle utsättas för röstmanipulering till fördel för en av kandidaterna kommer vi naturligtvis att undersöka det.

TT: Tycker du att det är rimligt att ha sådana här internetundersökningar när det är möjligt att manipulera dem?

– Ja, jag tycker att det är ett bra sätt för besökare på olika sajter att uttrycka sina åsikter. Nätomröstningar är inte statistiskt säkerställda, men ett uttryck för åsikter

Säkerheten ökat

Internetbaserade undersökningar har blivit säkrare de senaste åren, menar Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på e-säkerhetsföretaget Symantec.

– Sedan man började kontrollera att varje IP-adress bara röstar en gång har jag inte hört att någon manipulerat resultaten.

Men den som behärskar tekniken kan förfalska sin IP-adress för att kunna rösta flera gånger.

– Man kan också placera in en trojan och instruera ett antal datorer att gå in och klicka på det svarsalternativ man vill ha. Då kan man manipulera resultaten samtidigt som klickningarna kommer från olika IP-adresser.

Fakta: Liten ordlista för hackare

Marit Sundberg/TT