I dag tystnar New York

Många barn faderlösa – 700 pappor kom aldrig hem

Foto: AP
Föddes efter pappas död Patrick, 4, ger mamma en puss. Bredvid står storebror Matthew, 6.
NYHETER

Idag tystnar New York. Det är fem år sedan världen lamslogs då två flygplan rammade World Trade Center.

I attackerna dog 700 pappor. Ett av barnen som aldrig fick se sin pappa är Patrick McMahon.

Idag hedrar hela USA hjältarna och offren som dog i terrorattackerna den 11 september 2001. President Bush uppmanar alla i landet att hålla en tyst minut klockan 8:46 lokal tid (14:46 svensk tid). Det var vid det klockslaget som det första planet träffade World Trade Center.

Han besökte bland annat Ground Zero tillsammans med sin hustru Laura Bush. De höll en tyst minut och han lovade att han "aldrig skulle glömma läxan han lärde sig den dagen".

– Det är svårt att inte tänka på de människor som miste livet den 11 september 2001. Man träffar släktingar till de som fortfarande sörjer och jag önskar bara att det fanns något sätt att göra dem hela igen, sade George W. Bush enligt New York Times.

Han ger uttryck för en känsla som många delar med honom. Men samtidigt ser man hoppfullt på framtiden.

– Alla trodde att staden skulle vara nere för räkning men nu är den tillbaka på sina fötter. Jag tror att de 2 749 offren i attackerna mot World Trade Center skulle vara stolta över hur långt vi har kommit, säger New Yorks borgmästare Michael R. Bloomberg till New York Times.

Fick aldrig se sin pappa

Och visst går livet vidare även om sorgen och saknaden finns där. Fyraårige Patrick McMahon föddes nio månader efter att hans pappa dog i terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september 2001.

Patricks pappa Bobby var en av de brandmän som omkom efter att flygplanen störtats in i tvillingtornen. Hans mamma Julie McMahon var gravid då Bobby avled. Nio månader senare föddes Patrick. När Julie ser tillbaka på den dagen är det med blandade känslor.

– Jag tycker ändå att det var ungefär som det skulle vara, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Hon hade med sig ett fotografi på sin avlidne man och sonen Matthew när hon födde sonen Patrick. Hon kan känna igen sin man i sin yngste son som liknar sin pappa både till sättet och till utseendet.

Börjar förstå vad som hände

Han är bara ett av många barn som föddes efter att deras pappor dog i terrorangreppen på World Trade Center den 11 september 2001.

Över 700 pappor dog i attackerna mot New York för fem år sedan men fyraåringarna som drabbades är speciella då de aldrig träffat sina pappor. Med hjälp av berättelser och fotografier får de försöka bilda sig en bild av sina pappor.

Patrick och de andra fyraåringarna har aldrig träffat sin pappa men nu börjar de bli så stora att de förstår vad som hände den där dagen för fem år sedan.

Trauma i tonåren

Vid Universitetet i New York bedriver man forskning på hur barnen som förlorade sina pappor i terrorattackerna påverkats.

– Barnen börjar på olika sätt att skapa sig en bild av vad som hände. Någon säger att deras pappa dödades i en stor brand. Andra säger att det var några dumma män i flygplan som körde in i husen så de gick sönder och människorna inne i husen dog, säger Marylene Cloitre vid institutionen som bedriver forskningen.

Enligt henne kan en fyraåring se rationellt på det som hände men uppleva större trauma och stress som tonåring.

– Efterhand som man bildar sig en uppfattning om sin far vill man få svar på frågor om vem han var, vad han tyckte om mig, om jag liknar honom, säger Marylene Cloitre och tillägger att det är lätt för en tonåring som mist sin far att känna att han var en hjälte och att man måste leva upp till hans minne, vilket kan kännas mycket tungt.

Fakta om den 11 september

Susanna Vidlund