Offren för attacken hedras

Tusentals samlades vid Ground Zero

Foto: AP
NYHETER

Klockan 14.46 svensk tid inleddes minnesceremonierna vid Ground Zero på Manhattan i New York. Tusentals anhöriga till de som omkom i terrorattacken för fem år sedan samlades för att minnas.

USA:s president George Bush och hans fru Laura besökte på söndagskvällen Ground Zero där tvillingtornen en gång stod. Tagna av stundens allvar släppte de blommor i två vattenfyllda bassänger som nu finns där World Trade Center en gång fanns.

Ceremonier över hela landet

Över hela USA hölls under söndagen tysta minuter och ceremonier för att hedra offren som dog i terrorattacken.

Och på måndagen fortsatte minneshögtiderna. Utrikesminister Donald Rumsfeld och vicepresident deltog på måndagmorgonen i en minnesceremoni som hölls i Pentagon.

Klockan 14.46 svensk tid hölls en ceremoni vid Ground Zero.

Namnen på offren läses upp

Det var vid denna tidpunkt som det första planet körde in i det norra tornet. Tusentals anhöriga har samlats och många gråter öppet. Ceremonin inleddes med en tyst minut, och därefter läste 200 anhöriga upp namnen på de 2 749 människor som miste livet i terrorattacken. De kommer gjordeför att hålla en tyst minut under tidpunkten då det andra planen träffade det södra tornet.

Under måndagen besökte president George Bush en brandstation på Manhattan som förlorade många medarbetare under elfte september.

Även i Shanksville, där United 93 slog ner, hölls minnesceremonier under måndagen.

Anna Lindström