Han störtar mot döden

Svensk dödskraschade på flyguppvisning

1 av 6 | Foto: JOCKE LAGERCRANTZ
Den svenske stuntpiloten Gabor Varga blev 45 år.
NYHETER

Här dödskraschar Gabor Varga, 45.

Den svenske stuntpiloten krockade med ett annat plan i luften och störtade i havet.

- Åskådarna ville inte tro att det var sant, säger vittnet Matthew Mirabelli.

Tävlingen vid Maltas kust hade precis börjat.

De sju småplanen skulle tävlingsköra runt en snitslad bana en bit ut i havet vid hamnen Marsamxett i Valetta. På kajen stod mellan 300 och 400 åskådare. Gabor Varga ledde och hade passerat den tredje konen. Då blev han upphunnen av irländaren Eddie Goggins i planet bakom.

Samtidigt tappade Goggins höjd okontrollerat och körde rakt in i bakdelen på Vargas plan som fick stjärten avklippt.

- Det blev dödstyst bland åskådarna. De ville inte tro att det var sant, och trodde nog att kraschen ingick i showen. De insåg inte vad som hade hänt, säger Matthew Mirabelli.

Gick otroligt fort

Därefter dödsstörtade Varga i havet.

-Allt gick otroligt fort. Kraschen inträffade bara sekunder efter att racet hade startat. Jag såg olycksplanen i ögonvrån och insåg direkt att något gått fel. Det var chockerande, säger Matthew Mirabelli.

Gabor Vargas plan slog i ytan och troligen dödades han omedelbart.

-Man ser på bilderna att Gabor öppnat huven på planet. Han har försökt komma ut, men troligen slog han ihjäl sig mot framrutan eller instrumentbrädan, säger vännen och piloten Joakim Grepe.

-Han var en otroligt säker pilot. Han har världsrekord i antal loopar på tid i Guinness rekordbok och blev världsmästare i freestyle-flygning 2004. Han är den sista jag trodde skulle råka ut för något sånt här och han gjorde aldrig något dumdristigt.

Små marginaler

- Men samtidigt är det otroligt små marginaler i de här tävlingarna. En nysning kan göra att det går snett, säger vännen Freddy Stenbom.

Varga hittades snabbt av dykare på 13 meters djup. Den svenske piloten fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

-Jag är väldigt nära vän med Gabor sedan 15-16 år och hade daglig kontakt med honom, säger Joakim Grepe.

På plats på Malta fanns Gabor Vargas sambo och hans ettåriga son. Det är oklart om de bevittnade dödskraschen. Varga efterlämnar även två döttrar.

- Han var helt fantastisk som person. En omtänksam och fin människa, och ett världsmästarämne som pilot, säger Joakim Grepe.

Irländaren Goggins överlevde däremot kraschen mirakulöst.

Han lyckades få upp nosen på planet, ta sig ur det och utlösa sin fallskärm. Han togs om hand av räddningsmanskap på plats.

Tidigare artiklar:

Anders Munck

ARTIKELN HANDLAR OM