BBC-reportrar hånar muslimer

Hemlig skämtvideo läckte ut till media

NYHETER

Ett antal BBC-reportrar får idag förmodligen en rejäl utskällning av chefen. Anledningen är att deras hemliga skämtvideo om muslimer nu har blivit offentlig.

Det var i samband med att kollegan Simon Torkington sade upp sig för att börja arbeta på al-Jazira i Qatar som några av arbetskamraterna tyckte det var kul att skoja till det lite.

De spelade in en skämtvideo som visades på ett privat party för Torkington i förra veckan. Men en kopia läckte ut från BBC till tidningen Evening Standard. Det var en upprörd kollega som tyckte att videon var smaklös och förnedrande för muslimer.

Personerna som deltar i videon är specialkorrespondenten Kurt Barling som i sitt arbete riktat sig just till muslimska läsare, Peter Kay som sitter i företagets ledningsgrupp och reportrarna Andrew Winstanley och Sarah Harris.

Tillsammans utför de ett sångnummer baserat på Peter Kays låt "Is this the way to Amarillo?". Men istället sjunger de "Is this the way to al-Jazira?" De har lösskägg, handdukar på huvudet och står framför en skärm som visar nyheternas stridsbilder.

Upprörda kollegor

Upprörda kommentarer från kollegor inom BBC har haglat.

– Är det rätt att se den prisade reportern Kurt Barling utan t-shirt, dansande med en muslimsk huvudbonad? undrar en BBC-anställd.

En annan anställd tycker att de borde ha tänkt efter innan de spelade in videon:

–Det kanske var lite kul men i slutänden måste man ändå säga, hörrni varför i hela fridens namn tänkte ni inte igenom detta innan ni gjorde det?

BBC tar avstånd från videon i ett uttalande och hävdar att det hela rör sig om en privat film för att avtacka en uppskattad kollega.

"BBC var inte medvetna om innehållet i den privata och informella videon som gjordes".

Extern länk:

Susanna Vidlund