- Hemliga dykare ombord på Estonia

Riksdagsledamot lämna in anmälan: ”Regeringen mörkar sanningen - det måste rört sig om en militär last”

Estonia på havets botten.
NYHETER

Sanningen om Estonias förlisning har blivit mörklagd av Perssons regering, hävdar riksdagsmannen Lars Ångström.

Enligt honom kan förklaringen vara militära hemligheter.

Foto: Björn Elgstrand
Lars Ångström.

Miljöpartisten Lars Ångström menar att det måste ha funnits något ombord som försvarsmakten och regeringen inte ska bli offentligt för allmänheten.

– Nästan omedelbart efter förlisningen befann sig dykare ombord på Estonia. Något värdefullt och hemligt har uppenbarligen funnits ombord. Det måste ha rört sig om militär last, säger han till aftonbladet.se

Han kommer idag lämna in en anmälan till justitiekanslern för att få fram sanningen om Estonia.

Lars Ångström anser att regeringen med flit begränsat sin granskning av förlisningen till en period då inga förändringar på vrakplatsen dokumenterats. "Försvarsmakten vill inte beslås med uppenbara lögner och undanhåller därför uppgifter för de folkvalda. Allt har mörklagts", skriver han idag i DN Debatt.

Kritiserar undersökningen

Lars Ångström menar att det finns omständigheter kring Estonias förlisning 1994 som måste undersökas. Regeringen gav Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i uppdrag att granska det film- och bildmaterial som tagits av Estonias vrak.

Men det är bara materialet från perioden 2 oktober till 6 december 1994 granskats. Enligt honom borde man ha undersökt materialet från förlisningen den 28 september och framåt.

– Regeringen försöker mörklägga sanningen. De här bilderna visar att en okänd part med stora undervattensresurser redan timmar efter katastrofen kunde ta sig ner till vraket och in på lastdäcket, säger han.

Få kände till vrakets position

Enligt Lars Ångström är det få som så tidigt kan ha haft tillgång till Estonias vrak, eftersom den exakta vrakpositionen de två första månaderna endast var känd inom den svenska försvarsmakten, den finska försvarsmakten och av den finske utredaren Kari Lehtola.

– Det måste ha rört sig om militära dykare eftersom försvarsmakten dessutom bevakade platsen.

Enligt Ångström finns det inte längre några skäl för regeringen att hemlighålla sanningen. Nu kräver han att få veta sanningen om Estonia och anmäler därför fallet till justitiekanslern.

– Om det rörde sig om militära hemligheter så har det ändå gått tolv år nu så det är gammalt vid det här laget.

Om Estonias förlisning:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM