Kändisar i politiken – den nya trenden

Nu är det okej att vara borgerlig

1 av 2 | Foto: AP
Jane Fonda stöder fi:s valkampanj.
NYHETER

Sångaren Wille Crafoord sjunger för moderater i Almedalen. Världsstjärnan Jane Fonda framträder till stöd för fi.

Och Aftonbladets egen Fredrik Virtanen kommer ut som centerpartist.

Allt fler partier får draghjälp av kändisar i årets valrörelse.

Under 1900-talets andra hälft tog många artister ställning för partier på vänsterkanten. I dag har vinden vänt. Allt fler kända personer stöder öppet de borgerliga partierna.

– Det går i vågor. I början av seklet var det många författare som var liberaler, Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg bland andra, säger folkpartiets politiske sekreterare Ulf Schyldt till Sydsvenskan.

Bytte sida

Sångaren Wille Crafoord är ett exempel på en känd person som i sommar profilerat sig som moderat.

– Han har bytt sida från vänsterpartiet till moderaterna och sjunger om att alla kan ändra sig, säger partiets kommunikationschef Per Schlingmann till tidningen.

Feministiskt initiativ är ett annat parti som får stöd av en rad kändisar. Mest känd är förstås världsstjärnan Jane Fonda. Kvällen före valet framför hon och en rad andra feminister Eve Enslers Vaginamonologer på teater Maxim i Stockholm.

Virtanen centerpartist

Även centerpartiet får visst kändisstöd i årets valrörelse. Aftonbladets Fredrik Virtanen har kommit ut som anhängare sedan han gjort ett antal partitest på nätet.

– Jag hade inte räknat med det. Det kändes lite som att få höra att jag i själva verket är hårdrockare, säger Fredrik Virtanen i sin blogg.

Kändisar i politiken

Läs mer

Tidigare artiklar

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM