”Jag vill ha ett seriöst, eftertänksamt samtal”

Jan Guillou inför kvällens partiledarutfrågning. Följ grillningen direkt på aftonbladet.se

NYHETER

I kväll ställs Göran Persson, Lars Ohly och Maria Wetterstrand mot två tungviktare inom svensk journalistik.

När TV4 frågar ut partiledarna inför valet tar de hjälp av Jan Guillou och Göran Rosenberg.

– Jag vill få svar på en enda fråga – varför ska man rösta på just dig? säger Guillou, till TV4.

Foto: ANDREAS LUNDBERG/TV4
Jan Guillou och Göran Rosenberg ska leda kvällens debatt.

Tillsammans har de 75 års erfarenhet av samhällsjournalistik. Så lanserar TV4 sitt nya grepp för att ge väljarna vägledning inför valet på söndag. Och sällan har de svenska partiledarna ställts inför tyngre utfrågare.

Jan Guillou, 62: Journalist, författare och samhällsdebattör som gjorde sig ett namn när han tillsammans med Peter Bratt avslöjade IB-affären i början av 1970-talet. Avslöjandet ledde till att Guillou fick skaka galler för spioneri. Han är en av Sveriges mest lästa författare tack vare böckerna om Hamilton och medeltidsriddaren Arn Magnusson. I fyra år var han publicistklubbens ordförande. Han är återkommande kolumnist ibland annat Aftonbladet och hörs ständigt i samhällsdebatten. I somras tog han ett nytt kliv på karriärsstegen när han invigningstalade på Pridefestivalen i Stockholm.

Göran Rosenberg, 57: Journalist, författare och samhällsdebattör som på 1990-talet startade tidskriften Moderna Tider. Han har arbetat som USA-korrespondent för Sveriges Television och är i dag återkommande skribent ibland annat Dagens Nyheter. Hans föräldrar överlevde nazismens förintelseläger och Göran Rosenberg hörs ofta i Palestina-Israel-debatten. Han har skrivit flera böcker, bland annat om journalistik.

Hans mål som partiledarutfrågare är enkel:

– Att ge tittarna och väljarna något slags insikt och vägledning inför valet, säger han, till TV4.

Hatar snabba nyheter

Jan Guillou har senast varit i hetluften för sin negativa inställning till internet och bloggar – som han anser helt saknar betydelse. Han hatar snabba nyheter och är ovän med datorer. Frågan är hur det påverkar honom som partiledarutfrågare i en valrörelse där en stor del av debatten sker på nätet, i bloggar och i tv-rutan. Till Näringsliv 24 har han avslöjat en del av sin taktik som utfrågare.

– Drömscenariot är att etablera en hederlig kontakt med politikerna. Ställa frågor på allvar och besvara dem på allvar, ett seriöst eftertänksamt samtal.

I kväll grillas statsminister Göran Persson, vänsterledaren Lars Ohly och ett av miljöpartiets språkrör, Maria Wetterstrand.

Imorgon är det den borgerliga alliansens tur.

Tidigare artiklar

Aftonbladets bloggare rasar mot Jan Guillou

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM