”Förfärligt att regera med sd”

Leijonborg tar avstånd från uppstickaren

NYHETER

Folkpartiledaren Lars Leijonborg anser att båda blocken ska deklarera att ingen sida ska regera med stöd av Sverigedemokraterna, om de skulle komma in i riksdagen.

- Det är enormt oroande och det vore förfärligt om det skulle hända. Jag utgår från att ingen vill regera med det partiet som stöd, sade Lars Leijonborg till TT på väg mellan torgmöten i Mälardalen på tisdagen.

- Vi måste i alla sammanhang framhålla vilka positiva följder som invandringen har haft och kan ha i framtiden, i synnerhet om vi får en bättre integrationspolitik, sade han.

Alliansen har inte diskuterat hur den ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tidigare vägrat svara på frågan med hänvisning till att det vore att släppa in partiet i den politiska debatten.

- Det naturliga vore om båda blocken före valet markerar att ingen sida tar makten med stöd av Sverigedemokraterna, sade Lars Leijonborg.

Moderaterna tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna i någon form om de senare kommer in i riksdagen, säger partisekreterare Sven Otto Littorin till TT.

- Det är självklart utgångspunkten, samtidigt som vi hoppas och tror att de inte kommer in, säger Littorin.

Problemet har funnits länge på lokal nivå, säger han, inte minst i Skåne. Han tycker inte fenomenet tagits på tillräckligt allvar, och gör analysen att Sverigedemokraterna haft framgång i valdistrikt med stort utanförskap, där s-väljare tröttnat och valt SD i stället.

För moderaterna är samarbete med SD uteslutet, säger han.

- Deras grundläggande syn på människor strider mot vår. Dessutom strider deras politiska lösningar mot våra. Vi vill förbättra integrationen genom att få in folk på arbetsmarknaden, vilket är tvärt emot deras "vi och dom"-syn, säger Littorin.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker att man i grunden ska ha samma regler för hur man behandlar Sverigedemokraterna som för andra partier.

- Men jag söker inte debatt med dem och jag tycker att det är svårt när ett parti inte respekterar mänskliga rättigheter.

Trots att Sverigedemokraterna nu börjar märkas i opinionsmätningar så tror inte Peter Eriksson att stödet är så stort för partiet.

- Jag har svårt att tro att de skulle komma in i riksdagen. När det är så här tajt mellan blocken missgynnas alla småpartier.

Läs mer

TT