Frans förslag går vidare till riksdagen

Skrev skolmotion om utbyggnad av bredband på landet

Foto: privat
Ung riksdag Talmannen Björn Von Sydow höll i klubban när eleverna i Uppvidige skola provade på att vara politiker.
NYHETER

På ungdomens riksdag i Uppvidinge, Småland, kom gymnasieeleverna i våras med egna förslag på hur Sverige kan bli bättre.

Ett av dem snappades upp av flera ledamöter i den riktiga riksdagen.

Frans Åberg, 16, är en av de elever som deltog i skolriksdagen på Uppvidinge gymnasieskola. Nu är hans motion på väg till de stora makthavarna.

– Jag blev överraskad, jag trodde att eleverna skulle bli nervösa och inte våga gå upp i talarstolen inför så mycket folk, men det var snarare ett problem att alla ville gå upp, säger samhällsläraren Leif Bergholtz, som själv var lite nervös inför övningen.

Talmannen höll i klubban

Flera lokala, regionala och nationella politiker var på plats och talmannen Björn von Sydow höll i klubban precis som i den riktiga riksdagen.

– Det var spännande. Man fick veta hur det går till på riktigt, det hade jag inte vetat annars, säger Sara Gillsjö, 17 år, en av eleverna som deltog.

– Innan kanske man trodde att politikerna bara sitter och latar sig och tar en massa beslut, men nu vet vi att det ligger mycket arbete bakom, fyller Erik Ragnarson, 17, i.

Hamnar i riksdagen

Frans Åbergs motion handlar om att landsbygden måste få lika bra bredbandsförbindelse och mobilteletäckning som städerna. Flera av politikerna på plats sa att de kunde tänka sig att använda motionen i den riktiga riksdagen. Gunnar Nordmark, folkpartistisk ledamot från Kronoberg var en av dem.

– Jag har inte lagt fram den än men tänker nog göra det när den allmänna motionstiden börjar efter valet, säger han.

– Det är smickrande, jag ska hålla utkik efter den i höst, säger Frans Åberg.

Efter att budgetpropositionen presenteras finns 14 dagar att motionera fritt.

Bredband behövs

– Bredband och kommunikation är en vikigt sak i den del av landet som jag kommer ifrån. I dag är tillgängligheten bra i tätorterna men inte ute på landet. I Småland är det många som vill bo på landet och en bra uppkoppling är en förutsättning att driva företag, säger Gunnar Nordmark.

Han tycker att det är företagen som ska bestämma hur långt ut bredbanden ska dras.

– På vissa ställen är det ekonomiskt vanvettigt att dra kablar men då ska andra lösningar finnas att tillgå, tex satellit, sager Gunnar Nordmark.

”Bra erfarenhet”

Ungdomsriksdag hålls vartannat år i Riksdagshuset i Stockholm med 349 ledamöter från skolor i olka delar av landet. Uppvidinges riksdag ordnades direkt på skolan.

– Det var en bra erfarenhet, jag har aldrig talat inför så många människor förut, nu vet jag att jag klarar det, säger Emmy Nilsson, 18, en av eleverna som deltog.

Hur var det att sitta i riksdagen?

Ny ungdomsriksdag

Karin Abrahamsson ([email protected])