”Join the revolution!”

Anders Nyman: 50-70 000 kanaler sänder podcasting - så kan du lyssna

Foto: <rod>LÄSARBILD</rod>/MARIE NILSSON
Anders Nyman kallar sig själv "Andy" när han varje vecka producerar världskanalen Polarbear Podcast hemma i radhuset i Helsingborg.
NYHETER

Sedan ett par år tillbaka har en ny form av media dykt upp på marknaden. I Sverige kallas den för Podradio, men jag tycker att den amerikanska benämningen Podcasting är bättre, för det är knappast radio i sin rätta bemärkelse vi pratar om här.

I USA har fenomenet med oberoende programmakare som lägger ut sina alster på internet vuxit till oanade höjder, och nu verkar det till slut som det även är dags för Sverige att omfamna utvecklingen.

Innan vi går vidare kan det vara bra att förklara fenomenet. Podcasting är en teknik som medger automatisk nedladdning av internetbaserade mediaprogram i form av mp3-filer, vilket möjliggör lyssning var, när och hur lyssnaren själv vill.

Lät det begripligt?! Njae, kanske inte vid första ögonkastet, men i korthet kan man säga att en podcast är en fil som laddas ner till din dator via en hemsida, och det som skiljer podcasting från annan form av webbradio är framförallt två saker.

För det första laddas filen ner i sin helthet till din dator, där du sedan fritt kan välja var och hur du vill lyssna på den. Du kan även i många fall vidaredistribuera den utan att bryta mot några regler.

För det andra bygger podcasting på så kallad RSS-teknik, där lyssnaren har möjlighet att prenumerera på en kanal och därmed automatiskt få filerna nedladdade till sin dator. Så snart upphovsmakaren har lagt ut ett nytt program, laddas den ner till lyssnaren.

Detta möjliggör även att man kan gå tillbaka och lyssna på äldre avsnitt, för att till exempel komma ikapp en nyfunnen kanal!

Idag finns inga exakta siffror på hur många kanaler det finns ute i världen, men vi pratar i runda slängar om 50-75 tusen! Av dom är kanske 80-90% så kallat oberoende, det vill säga att de inte sänds av ett företag utan av en privatperson helt utan vinstsyfte.

I Sverige finns än så länge bara en handfull kanaler, men det ökar för varje dag. Kvaliteten varierar stort, från uppenbara amatörer till vad man skulle kunna tro vara proffs.

Men fenomenet har faktiskt blivit så stort att man har bildat en grupp eller förening kring hobbyn som har döpts till SweCasters. Här har alla som håller på, möjlighet att träffa andra "poddare" och utbyta erfarenheter och ge tips och tricks om allt från teknik till programstruktur.

Man brukar säga att oavsett vilket intresse du har, så finns det nästan garanterat en podcast om just det ämnet. Så vare sig du är intresserad av medeltida knypplingstekniker eller grekisk fiolmusik så är chanserna stora att just du kan hitta en podcastingkanal som intresserar dig.

För det är just det folk väljer att göra kanaler för - sina intressen. Musik, matlagning, skolor, favoritlag i fotboll, åsikter, kortspel, sin egen värld. Podcasting kan man på ett sätt se som en förädlig av den populära bloggen, även om det bara är halva sanningen.

Är man nyfiken och vill sätta sig in i podcasting kan det var en bra idé att börja lyssna på en podcast OM podcasting, och en sådan har bland annat Swecasters om man nu vill fokusera på den svenska marknaden.

I Sverige finns också ett register över podcasts och det återfinns på Podradio.nu.

Annars är Podcast411.com en bra start om man mer siktar mot de globala showerna. Rob, som värden heter, intervjuar varje vecka en ny kanal och ger tips om andra nya och intressanta kanaler.

Att lyssna på podcast är både underhållande och lärorikt. Man får ofta en unik relation med värden för programmet, och är man aktiv med att skicka in kommentarer och synpunkter, brukar man i de flesta fall bli ett inslag i programmen.

Det är smidigt att kunna lyssna när man vill. Flytta över filerna till din mp3-spelare och du kan lyssna på ditt favoritprogram på väg till jobbet eller på gymmet. Du bestämmer själv.

Dessutom är det helt gratis att lyssna, så det finns inga ekonomiska motiv för att låta det här tåget passera.

Podcastingfenomenet är här för att stanna, och inom bara ett år kommer vi att få se ett enormt uppsving av svenska poddare, och kanske är du en av dom!

Men även om du bara vill lyssna och ta del av allt som finns så är det fortfarande en väldigt spännande värld!

Foto: <rod>LÄSARBILD</rod>/MARIE NILSSON

Läsarartikel

Anders favoritpodcasts:

Anders Nyman (Initiativtagare till SweCaster och värd för Polarbear Podcast)