Fixa drömplagget

1 av 2
Sverige har fått sitt första folkliga skrädderi. Foto: SOM
NYHETER

Du har alltid vetat hur ditt drömplagg ser ut. Men du har inte hittat det och du kan absolut inte sy. Vad ska du göra?

Nu kan Sveriges första folkliga skrädderi hjälpa dig.

- Ett helt unikt butikskoncept.

Skräddaren och mönsterkonstruktören Simon Hjelte, ena hälften bakom SOM, skräder inte orden. Den 24 augusti öppnade han och designern Lotta Hjelte vad de väljer att kalla Sveriges första folkliga skrädderi.

- Vi har skrädderi och butik under samma tak, berättar han.

- Ryggraden i butiken är att vi har etablerade varumärken och plagg skapade av exklusiva designers. Och så har vi den temporära varumärkesytan ”Som av en händelse” där vi uppdaterar utbudet en gång per säsong. På den platsen kan vad som helst dyka upp, kanske en t-shirtkollektion designad av en ettåring, kanske en bok. Bara det är skapat och ryms inom kreativa ramar.

Vad kan man sy upp hos er?

- Allt från t-shirts till brudklänningar. Och stickade plagg, vi samarbetar nämligen med en tjej som stickar.

Hur går ni tillväga?

- För att få fram en idé brukar vi gå igenom tidningar med kunden. Sedan träffas vi tre, fyra gånger innan plagget är klart.

Hur dyrt är det?

- Du kan få en egen skräddarsydd kostym för 6000 kr och ett par skräddarsydda jeans för 1200 inklusive material. Så priset är inte högt i förhållande till vad du får. Vi har tagit lärdom av massproduktion och på så sätt lyckats förenkla arbetssättet utan att låta kvalitén bli lidande.

Berätta om SOM talents

- Ja, vi fungerar ju också som en plantskola där vi samarbetar med olika oetablerade designers som alla har ett intressant formspråk. Vi på SOM sätter temat för att efter det, och då med utvald designer, ta fram en kollektion som vi säljer i begränsad upplaga i butiken.

- För tillfället samarbetar vi med Nette Sandström, som bland annat gjort scenkläderna till Snook. Och det resultatet får ni se i vår.

Ida Lithell

Allt om Stockholm

Så här kan det gå till på SOM:

ARTIKELN HANDLAR OM