Hamaspolitiker friges av Israel

NYHETER

Gaza

En israelisk militärdomstol beslöt på tisdagen att, mot borgen, frige 21 av de Hamaspolitiker som greps i somras. Samtidigt började Hamas och al-Fatah fördela posterna i den nya palestinska samlingsregeringen.

Tre av de 21 är ministrar i den nuvarande Hamasregeringen och övriga parlamentariker. Enligt domstolen skulle de friges inom 48 timmar. Varför beslutet fattades nu, dagen efter det palestinierna enats om att bilda samlingsregering framgick inte.

Över 30 Hamaspolitiker greps i slutet av juni sedan militanta palestinier bortfört den israeliske soldaten Gilad Shalit, som ännu sitter gisslan.

I Gaza sade premiärminister Ismail Haniya, som behåller sitt jobb, att den nya regeringen inte ska fredsförhandla med Israel. Den uppgiften överlåts till president Mahmud Abbas, vars Fatahrörelse nu återinträder i regeringen efter ett drygt halvårs frånvaro.

Enligt uppgifter som läckt ut från överläggningarna behåller Hamas ministerposterna för utbildning, hälsa och religiösa frågor, medan al-Fatah får tillsätta en vice premiärminister och utrikesminister.

"Vårt land"

För posten som finansminister nämns Salam Fayad, en oberoende parlamentsledamot som med sin kamp mot korruptionen gjorde sig mycket populär i omvärlden när han satt på posten förra gången, då i en Fatah-ledd regering.

Hamas står fast vid sin vägran ett erkänna Israel, men palestinierna hoppas att beslutet att tillsätta en samlingsregering ska vara nog för att omvärlden ska häva sin bojkott mot det palestinska styret och därmed avhjälpa den akuta ekonomiska krisen.

Läget har förvärrats av sommarens israeliska offensiv, och FN-organet Unctad varnar för att den palestinska ekonomin är nära total kollaps. Inkomstnivån är nu den lägsta sedan början av 1980-talet.

Blair positiv

EU har reagerat positivt men avvaktande på beskedet om en palestinsk samlingsregering, medan USA och Israel är mer skeptiska.

Den brittiske premiärministern Tony Blair sade på tisdagen att detta är "precis vad han hoppats på" och att sanktionerna mot det palestinska styret borde hävas - men bara om den nya regeringen gör som omvärlden kräver, alltså erkänner Israel och tar avstånd från våld och terror.

Det vägrar Hamas göra, i alla fall högt och otvetydigt. Den gemensamma politiska plattform som al-Fatah och Hamas enats om bygger dock på tidigare dokument och ett saudiskt fredsförslag som indirekt erkänner den judiska staten.

I skuggan av regeringsbildningen fortsätter våldet. En palestinsk 13-åring dödades i Betlehem på Västbanken på tisdagen, medan en israelisk soldat dödades under en eldstrid mot väpnade palestinier i Gaza.

Tisdagen var årsdagen av Israels historiska uttåg från Gazaremsan förra året. Armén trängde åter in i territoriet i slutet av juni, efter bortförandet av Shalit.

TT-Reuters