Ledighet hellre än pengar

Maria Wetterstrand försvarade förslaget om kortare arbetstid

NYHETER

Hellre mer ledig tid än mer pengar i plånboken.

I TV4:s utfrågning berättade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand om drömmen om en arbetstidsförkortning.

Utfrågaren Göran Rosenberg frågade:

- Vilket enskilt förslag skiljer er från andra partier?

- Det är kanske frågan om arbetstidsförkortning. Den ger ju en tydlig bild av att vi tycker livskvalitet ska satsas på, sa Wetterstrand.

– Vi tycker att friåret är en bra idé, människor får chans att ta en paus.

Rosenberg försökte få det till att miljöpartiets politik bygger på en utopi, men Wetterstrand menade att förslaget om kortare arbetstid är fullt möjligt.

– Det första steget blir att göra det till en laglig rättighet att gå ner i tid och successivt välja att ta ut en del av löneökningen i sänkt arbetstid istället för mer pengar i plånboken.

– Det är en liten utopi? frågade Rosenberg. – En utopi som vi i så fall delar med delar av fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska kvinnoförbundet, sa Wetterstrand.

Maria Wetterstrand ifrågasattes också om partiets krav på ett avskaffande av kärnkraften och av oljeberoendet inom de närmaste 15 åren.

– Jag tror vi kan bli mycket smartare med hur vi använder energi. Det handlar om att ställa om transportsystemet med bland annat mer kollektivtrafik runt de större städerna.

Hon värjde sig för Guillous påstående att miljöpartiets förslag kommer att leda till höjda el- och bensinpriser samt en sämre levnadsstandard.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM