Nej, de tre är inte överens

Efter tv-debatten: S och mp öppnar för c-samarbete

Foto: urban andersson
vad händer? Det är inte lätt för tre att samarbeta: Ska det bli Göran Persson och Maria Wetterstrand och Lars Ohly eller bara Persson och Wetterstrand - eller Persson och Wetterstrand och Maud Olofsson? Efter partiledarutfrågningen i TV4 i går kväll tycks det vara ännu mer oklart vad som händer efter valet på söndag och vem som ska bilda regering. Om inte alliansen vinner.
NYHETER

Göran Persson och Maria Wetterstrand är beredda att lämna Lars Ohly i sticket.

S och mp flaggar nu för ett samarbete med "ett mittenparti" - troligen centern.

Även i Aftonbladet/Sifos mätning är Ohly en förlorare.

klicka på bilden för att få fram en stor version

Det var giganternas afton i TV4 i går. Jan Guillou och Göran Rosenberg frågade ut partiledarna i det röda laget: s, v och mp.

Statsminister Göran Persson och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand höll jämna steg i kampen om tittarnas sympatier. De fick båda betyget 3,0. Vänsterledaren Lars Ohly tog sig igenom kvällen trots feber, men fick bara 2,7 i betyg.

-Dåliga betyg, jag tycker vi skötte oss bättre, sa Maria Wetterstrand i en kommentar till omdömet.

Oeniga efter debatten

I tv-rutan gällde treenighet. Partiledarna hade förberett sig inför utfrågningen genom telefonmöten och när utfrågarna försökte visa på sprickor i den känsliga regeringsfrågan gjorde politikerna allt för att visa en enad front.

Men efter debatten lät det annorlunda. Både Göran Persson och Maria Wetterstrand öppnar för ett samarbete med något av de borgerliga mittenpartierna.

-Vi utesluter inte att något mittenparti, socialdemokraterna och vi skulle kunna bilda en regering. Om Göran Persson skulle få med sig något av mittenpartierna, låt säga centerpartiet, så säger vi inte kategoriskt nej, säger Maria Wetterstrand.

- Vi har alltid haft en attityd som är öppen mot mitten.

Utesluter bara m

Göran Persson var tydlig i sin flirt med borgarna. Det enda parti han helt utesluter är moderaterna. Han säger sig dock inte ha fått några intressesignaler från allianshåll. Ett samarbete över blockgränsen bygger på att sammanhållningen i alliansen brakar samman vid en valförlust.

Försöker du reta dem lite?

-Inte reta, men stimulera, vilket ju kan vara samma sak, säger Göran Persson.

Vänsterpartiet vill gärna sitta i regering med s och mp, men viktigast är att få igenom sina hjärtefrågor:

-Om vi kommer överens om politiken finns inget hinder kvar för att kunna bilda regering tillsammans, säger Lars Ohly.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 18 år sent i går kväll. 30 procent hade sett hela eller delar av programmet. I publiken fanns en övervikt av borgerliga väljare.

Nu återstår det för de borgerliga partierna att övertyga tittarna om sin enighet.

I kväll är det deras tur att frågas ut i TV4.

Läs mer

Irene Beertema, Anette Holmqvist