Persson kräver att mp och v ändrar sig – om Europa

NYHETER

Göran Persson gav ett klart besked under tv-utfrågningen.

Han kan inte regera ihop med miljöpartiet och vänsterpartiet – om de inte ändrar sig.

Den borgerliga alliansen under ledning av Fredrik Reinfeldt gör gång på gång en poäng av att de är ett sammansvetsat lag som står för en gemensam politik.

Det gäller inte de tre partierna på vänsterkanten som samarbetat sedan 1998. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet går till val var för sig utan gemensamma löften till väljarna.

Ställer två krav

- Jag söker mandat för en socialdemokratisk regering, sa Göran Persson i går, och det har han gjort varenda dag under valrörelsen.

Men om socialdemokraterna inte kan bilda regering på egen hand har han två krav på sina blivande koalitionspartners.

Stödja EU-politiken

De ska stå bakom välfärdspolitiken och utveckla den. Det kravet klarar, enligt Göran Persson, alla partier utom moderaterna.

Alltså även miljöpartiet och vänsterpartiet.

Men de ska också stödja den traditionella utrikespolitiken med alliansfrihet, stark uppbackning av FN och medlemskap i EU. Den kravprofilen passar inte in på folkpartiet som vill att Sverige ska gå med i Nato. Men den passar inte heller in på miljöpartiet och vänsterpartiet, som bägge vill att Sverige ska lämna EU.

Vad Göran Persson säger i klartext är alltså att han inte kan regera ihop med vare sig vänsterpartiet eller miljöpartiet. Om de inte ändrar inställning till EU.

Måste ändra sig

Göran Persson hotar inte, långt därifrån. Det är inte ens ett klart konstaterande från hans sida. Men slutsatsen av vad Göran Persson säger är att en rödgrön regering är omöjlig - om inte miljöpartiet och vänstern ändrar sig.

Ett alternativ kan vara att göra som alliansen. De fyra borgerliga partierna är djupt oense om kärnkraften. Men i våras kom de överens om att varken bygga ut eller stänga av någon reaktor under de närmaste fyra åren. Hela frågan djupfrystes.

Med sedan elva år

Likadant skulle socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet kunna göra. De kan konstatera att Sverige är med i EU sedan elva år tillbaka och att medlemskapet ska utnyttjas så gott det går.

Som alternativ till en rödgrön regering ser Göran Persson samarbete med ett borgerligt parti.

Allianskvartetten satsar allt de har på en borgerlig valseger. Misslyckas de blir besvikelsen enorm. Men blir den så stor att ett eller flera av partierna låter sig omfamnas av Göran Persson? Det förefaller inte sannolikt.

Rödblågrön "röra"?

Blir det vänstermajoritet i riksdagen är det kort sagt omöjligt att veta hur regeringen kommer att se ut. Grön, rödgrön eller rödblågrön?

Ingen vet.

Lena Mellin