Scania rullar mot Tyskland

Lastbilsjätten Man vill köpa en svensk kronjuvel

NYHETER

En av svensk industris kronjuveler är på väg att bli tysk.

Lastbilstillverkaren Man tänker lägga ett saftigt bud på konkurrenten Scania.

Ryktet fick Scaniaaktien att rusa på börsen i går eftermiddag.

Båda Volvo personvagnar och Saab har för länge sedan blivit uppköpta av utländska aktörer. Nu pekar allt på att även Scania lämnar skaran svenska företag.

Enligt Dagens Industri tänker Wallenbergbolaget Investor sälja sina aktier. Bolaget äger i dag 10,8 procent av kapitalet och kontrollerar 19,3 procent av rösterna i Scania.

Behåller aktierna

Den andra storägaren, Volkswagen, tänker däremot behålla sin del, skriver tidningen i dag.

Spekulationer kring jätteaffären har figurerat länge på marknaden.

I går tog de fart på allvar efter att nyhetsbyrån Reuters hävdat att budet nu är nära. Uppgifterna fick aktien att stiga med nio procent under några få timmar.

Scania vägrade till en början att kommentera uppgifterna, och först efter att Stockholmsbörsen stoppat handeln med aktien gick bolaget ut med ett pressmeddelande. Där skriver företaget att det finns ”skälig anledning” att tro att tyska Man kommer att lägga ett bud.

Ingen nyhet

För analytikerna på fordonsmarknaden kom uppgifterna inte som en nyhet – många hade bara väntat. Enligt Anders Bruzelius, analytiker på Swedbank, är timingen perfekt med tanke på de nya utsläppssreglerna som är på gång i branschen.

”Bara rykten”

– Vi har ju sagt att om det ska hända, så är det nu det ska hända. Då hinner de utveckla något tillsammans, säger han till nyhetsbyrån Direkt och tillägger att det skulle vara för sent om ett par år.

Scania fortsatte i går att tiga om uppköpet.

– Vi har inga kommentarer alls. Det där är bara rykten som florerar.

– Det enda riktiga är att vi har anledning att anta att Man kommer att lägga ett bud, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson till Aftonbladet.

När budet ska läggas, hur länge diskussionerna pågått eller hur mycket pengar det rör sig om, kan han inte svara på.

– Jag vet ingenting.

– Just nu väntar vi själva på mer information från Man.

Annsofie Näslund