Spionhärva och spritskatt intresserar utländsk press

”Norrmän är intresserade av sänkta avgifter på alkohol och tobak”

NYHETER

Stockholm

Perssons strid mot riskkapitalisterna.

Den förnuftige Reinfeldt.

Spionhärvan kring folkpartiet, skatt på sprit och tobak och de osynliga men framgångsrika främlingsfientliga partierna.

Så ser vinklarna ut när utländska journalister rapporterar från den svenska valrörelsen.

- Många norrmän kommer till Sverige på semester. Därför är de intresserade av frågan om eventuellt sänkta avgifter på alkohol och tobak. Arbetslösheten är också intressant eftersom många svenskar jobbar i Norge, säger Kjetil Löset, politisk reporter på Nyheterna på norska TV2 som är i Sverige för att bevaka valet.

Men de sakfrågor som debatteras är välkända och Löset säger sig inte ha blivit överraskad av valrörelsen hittills - trots att spionaffären kring folkpartiet piggade upp. Men han tror på en spännande valnatt.

- Som båda statsministerkandidaterna säger; det kan bli det mest spännande valet på en generation.

Spår jämt val

Reiner Gatermann, Sverige-korrespondent för tyska tidningen Die Welt, spår också ett jämt val. Han har bevakat svensk politik i nära 25 år och säger att den här valrörelsen är annorlunda än tidigare.

- Den skiljer sig eftersom det nu finns ett konkret, realistiskt alternativ till socialdemokraterna. De borgerliga har verkligen ansträngt sig för att hitta en gemensam plattform och visa hur en framtida regering kan se ut, säger han.

- Om de borgerliga inte lyckas nu kan de packa ihop.

Gatermann hade dock förväntat sig en mer aggressiv valkampanj från socialdemokraterna. Att höja bidrag och satsa pengar på "i princip allt" är ingen nyhet, anser han.

- Som utlänning förvånar det mig att man kan gå in i en valkampanj med devisen "vi sänker inte skatten" samtidigt som Sverige har världens högsta skatter.

Mest intressant för hans tyska läsare är frågan huruvida det blir ett regeringsskifte. Den intervju med moderatledaren Fredrik Reinfeldt han gjorde nyligen fick också stort eko. Det sakpolitiska läget är svårare att förklara eftersom blocken står så nära varandra, anser Gatermann.

Arbetslösa finns

Windy Kester, Norden-korrespondent för den holländska nyhetsbyrån GPD, instämmer. Men en fråga röner intresse i hennes hemland och det är arbetslösheten.

- Många i Holland ser Sverige som perfekt. Det är viktigt att visa att det finns en annan sida - att det finns arbetslösa här.

TT: Har något överraskat dig i arbetet?

- Ja, jag har läst att de främlingsfientliga partierna går framåt, men samtidigt är de så osynliga. Jag prövade att kontakta Sverigedemokraterna men de ville inte ens säga när de har torgmöten.

Förnuftig Reinfeldt

Amerikanska New York Times porträtterade på tisdagen Fredrik Reinfeldt som den "alltid så förnuftige" mannen som kanske blir statsminister nästa vecka. Brittiska The Guardian och amerikanska Washington Post skrev samtidigt om förändringen av den svenska högern, att den nu har sin bästa chans på länge att ta över makten.

Financial Times i sin tur skrev i veckan om riskkaptialbolagens utfall mot statsminister Göran Persson, efter turerna kring riskkapitalisten Christer Gardells köp av Volvoaktier. På förstasidan stod att Persson anklagas för att "fundamentalt missförstå" den roll som riskkapitalet spelar när det gäller att skapa ekonomisk tillväxt och jobb.

Följ bevakningen på de utländska sajterna

Christina Magnergård Bjers/TT

ARTIKELN HANDLAR OM