Fansen hämnas på rockorna

Fiskar stympas efter Krokodiljägarens död

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
plågas till döds Flera stingrockor har fått svansarna avskurna. De döda fiskarna har flutit i land nära Steve Irwins hem. Bilden är från ett annat sammanhang.
NYHETER

Nu slår Steve "Krokodiljägaren" Irwins fans tillbaka mot stingrockorna.

Minst tio stympade och döda rockor har flutit i land i närheten av Irwins hem.

-Vi accepterar inte hämnd, säger vännen Michael Hornby.

Mitt under en filminspelning fick tv-kände "Krokodiljägaren" Steve Irwin bröstet genomborrat av en stingrocka.

Efter hans död har minst tio stympade stingrockor flutit i land i närheten av hans hem, på två stränder i nordöstra Queensland. Australiensiska myndigheter misstänker att det rör sig om hämnd från Irwins fans. Samtliga stingrockor har fått svansen och taggen avskurna.

Kan leda till åtal

-Vi vill göra tydligt att vi inte accepterar eller står upp för den eller dem som eventuellt utkrävt en slags hämnd. Detta är det sista Steve skulle ha önskat, säger vännen Michael Hornby, chef för Wildlife Warrior Fund, till AP.

Myndigheter utreder nu de stympade djuren och utesluter inte att det kan leda till åtal.

Stingrockan är normalt en tillbakadragen fisk vars giftiga tagg inte är dödlig för människor. Men Steve Irwin hade otur.

-Taggen gick rakt in i bröstet och stack hål på hans hjärta. Jag tror inte han" kände någon smärta, har Irwins vän och manager John Stainton berättat.

Falska filmer på nätet

"Krokodiljägaren" har följts av miljontals tittare världen över.

Många av fansen rasade igår mot falska filmer på nätet som driver med hans död. I en av filmerna blir en tecknad tv-spelsfigur mördad av en stingrocka varpå texten "Game over" visas. I en annan står Irwins fru och skjuter skarpt mot stingrockor. Samtidigt tjänar privatpersoner tiotusentals kronor på hans död genom att sälja autografer och signerade fotografier, skriver Daily Star.

Claes Petersson

ARTIKELN HANDLAR OM