Dagispyroman härjade även för 20 år sedan

”Går inte att utesluta att det rör sig om samma person”

NYHETER

Skräcken sprider sig i Skövde. En pyroman härjar i staden och fem förskolor har brunnit ner. Nu visar det sig att det inte är första gången som Skövde härjas av en dagispyroman.

Två av de nu drabbade förskolorna utsattes för brandattentat även på 1980-talet. Enligt uppgifter ska bränderna på "Solrosen" och "Karstorp" ha gått till på ett nästan identiskt sätt. Precis som i måndags slog gärningsmannen till mot båda förskolorna samma natt.

- Vi ska undersöka om det kan finnas något samband mellan bränderna som inträffade då och nu, säger Torsten Jaeckel som är utredningsbefäl vid Skövdepolisen till aftonbladet.se

Enligt honom arbetar de just nu efter en rad olika spår och man utesluter inte något i dagsläget.

– Vi är öppna för allt just nu och vi tittar även på det, säger Torsten Jaeckel.

Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi tror dock inte att det finns ett samband, även om han inte utesluter möjligheten.

– Det är mindre sannolikt även om det inte går att utesluta. Man kan ju föreställa sig att en sjuk person får behandling och blir frisk. Sedan återfaller han i sitt sjuka beteende och börjar åter anlägga bränder, säger han till aftonbladet.se

Tre olika grupper

Enligt Jerzy Sarnecki kan man dela upp pyromaner i tre grupper: tonåringar som begår brott i grupp, försäkringsbrott, vilket han utesluter i det här fallet, och sjuka ensamma människor.

– Tonåringar bränner helst ner sin skola eller kamraternas skola. De sjuka och ensamma drivs av sin psykiska sjukdom som är central för att förstå deras motiv.

Enligt Jerzy Sarnecki är det troligtvis en eller flera män som ligger bakom bränderna.

– Om det är tonåringar så bryter de sig in på kul och vill se hur det brinner. Om det däremot rör sig om en ensam sjuk man så kan personen intala sig att han antingen har något emot förskolor eller känner sig illa behandlad av en myndighet.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM