Ny skolbrand i Skövde i natt

"Det är en jättetragedi för barnen"

NYHETER

SKÖVDE

Natten mot onsdagen kom larmet till räddningstjänsten. Förskolan "Flugan" i Skövde stod i lågor. Dagispyromanen hade slagit till igen.

Under den senaste veckan har flera anlagda bränder förstörd förskolor i Skövde.

– Allt tyder på att det är en och samma gärningsman, säger ställföreträdande räddningschef Hans Ingbert till aftonbladet.se

Klockan fem i fyra på natten kom larmet. Förskolan "Flugan" stod i lågor.

– När vi kom till platsen vällde det ut rök och sedan såg vi lågorna, berättar Hans Ingbert.

Trots insatser från räddningstjänsten brann två av de tre husbyggnaderna ner. Taket har rasat ner och byggnaden är förstörd.

Enligt honom har fyra förskolor i Skövde förstörts. I kommunen finns det ett 40-tal förskolor.

– Det här är ju väldigt tråkigt och för ju med sig konsekvenser. Det är en jättetragedi för barnen, säger Hans Ingbert.

Samband mellan bränder

I tisdags anhölls en pojke i 15-årsåldern, misstänkt för grov mordbrand. Han släpptes dock vid 20-tiden samma kväll och ska enligt polisen inte längre vara misstänkt för brott.

Skövde kommun beslutade igår att man nattetid skulle bevaka alla förskolor i Skövde eftersom fyra förskolor hade brunnit ner på tre veckor. Polisen och ett inhyrt vaktbolag ska sköta bevakningen. Men trots det har alltså ytterligare en brand anlagts.

På måndagskvällen sattes två förskolor i brand. Tre veckor tidigare brann en annan förskola i norra Skövde, och i söndags brann en förskola ned till grunden. Händelserna rubriceras som mordbrand och på grund av likheterna mellan bränderna tror man att det är samma gärningsman.

200 barn drabbade

Under onsdagsmorgonen arbetar kommunstyrelsens arbetsutskott med att lösa problemet med dagisplatser den kommande tiden.

Cirka 60 av de barn vars lokaler totalförstördes i helgen, har ännu ingen barnomsorg.

– Totalt rör det sig om cirka 200 barn som blivit drabbade av bränderna. Sedan märker man att alla som bor i Skövde har blivit drabbade på något vis oavsett om man har barn på dagis eller inte, säger Elisabeth Sandh-Lindgren vid kommunens informationsenhet.

Enligt henne har det inte varit svårt att hitta tillfälliga lokaler för barnomsorgen. Och byggnaderna som brunnit är försäkrade, även om det kommer kosta kommunen pengar.

– Men samhällsekonomiskt när man räknar in alla utgifter så rör det sig om mycket stora belopp, säger hon.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM