Skövde nekas militär hjälp

Aftonbladet på plats vid polisens presskonferens

BRANN NER TILL GRUNDEN Natten till onsdagen attackerade pyromanen ännu en förskola i Skövde.
NYHETER

Polisen och kommunen tar nu krafttag för att stoppa dagispyromanen.

Idag hölls en presskonferens där man uppmanade allmänheten att hjälpa till.

Aftonbladet.se var på plats i Skövde.

Foto: Fredrik Hedenström
Polisen höll presskonferens om pyromandåden på onsdagsförmiddagen.

– Polisen vill få in så mycket hjälp som möjligt från allmänheten. Tipsen är värda mycket för dem, säger Aftonbladets utsände Rickard Jonsson.

Bevakningen av förskolor i Skövde har den senaste tiden trappats upp. Trots det har säkerheten inte varit tillräcklig. Nu sätter polisen in extra resurser.

– De har möjlighet att ta in polis från hela västra Götaland och kan ta även civila poliser, säger Rickard Jonsson.

Det moderata kommunalrådet Tord Gustafsson föreslog att man skulle ta hjälp av hemvärnet. Svaret blev nej.

– Skydd och bevakning av förskolor är en kommunal angelägenhet och kommunen för själv ansvara för bevakning med hjälp av vaktbolag och naturligtvis polisens hjälp, säger Björn Gunnarsson vid länsstyrelsens enhet för skydd och säkerhet till GP.

Vaktbolag och polis

I natt brann förskolan "Flugan" upp och det är den femte förskolebranden i Skövde på några veckor. Man misstänker att även den här branden är anlagd.

– Just nu har vi vårt ordinarie vaktbolag som har en utökad rondering. Sedan har vi en hundraprocentig bevakning av alla förskolor där barn, ungdomar och personal sover nattetid, säger Tord Gustafsson till aftonbladet.se

Nu sätter polisen sitt hopp till allmänheten och en tipstelefon har inrättats.

– Vi ser gärna att privatpersoner håller ögon och öron öppna. Man kan exempelvis ta en extra runda med hunden. Men om man ser eller hör något misstänkt ska man genast larma polisen. De får inte bli något medborgargarde, säger Tord Gustafsson.

Samtidigt planerar kommunen för hur man ska vara förberedda med eventuella ersättningslokaler inför kommande bränder, om pyromanen trots bevakningen slår till igen.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM