Aggressiv tarmbakterie sprids i Kanada, USA och Europa

Svenska sjukhus uppmanas skärpa sina rutiner

NYHETER

En ny variant av en potentiellt dödlig, mycket smittsam och svårbehandlad tarmbakterie har dykt upp på sjukhus i Kanada, USA och Europa den sista tiden.

Sverige och andra länder uppmanas nu att skärpa sina rutiner för övervakning.

Utbrotten av de blodiga diarréerna på över hundra sjukhus i olika länder har seglat upp som det största akuta problemet inom smittbekämpningen i västvärlden just nu. Sjukdomen har ännu inte rapporterats i Sverige, men däremot i Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

- Det är klart att det här är allvarligt, säger Peet Tüll vid den europeiska smittskyddsmyndigheten EMEA.

Naturlig följeslagare

Bakterien Clostridium difficile, boven bakom diarréerna, är i sig ingen ny företeelse. Många av oss bär på den utan att få några som helst symtom, men när vi äter antibiotika kan bakterien ställa till bekymmer. Till skillnad från den övriga tarmfloran är den motståndskraftig mot medicinen, och i takt med att de andra bakterierna dör kan Clostridium difficile breda ut sig med sina giftiga substanser.

Larmet som nu kommer från EMEA beror på att en ny form av bakterien har dykt upp. Den kallas typ 027 och är kraftigt toxinbildande. Bakterien är oerhört smittsam och ger svåra symtom hos de drabbade. Den är dessutom svår att ta kål på, även med den speciella typ av antibiotika som brukar sättas in när en patient blir svårt sjuk av bakterien.

Finns i Solna

Sverige och övriga EU-länder måste nu skaffa sig en strategi för att kunna upptäcka typ 027 i tid, skriver Peet Tüll och hans kollegor i ett kommande nummer av tidskriften Clinical Microbiology and Infection. Det kan handla om skärpta hygienrutiner på sjukhusen, utökad provtagning vid misstänkta fall och rutiner för omhändertagande av patienter från drabbade länder som kommer in till svenska sjukhus.

I frysarna på Smittskyddsinstitutets laboratorium i Solna redan ligger tusentals amerikanska prover av den farliga bakterien. De kan användas som jämförelse med svenska misstänkta fall.

Fakta/ Clostridium difficile irriterar tarmen

Sara Rosén/TT