”Det är fel på kriminologerna”

Reinfeldt försvarade moderaternas brottspolitik

NYHETER

Fredrik Reinfeldt inledde partiledarutfrågningen i TV4 med att såga landets kriminologer.

– Det är möjligt att det är fel på en del av kriminologerna i det här landet, sa Reinfeldt.

Jan Guillou ville få Reinfeldt att erkänna att hårdare straff inte leder till minskad brottslighet och hänvisade till landets kriminologer.

– Det är möjligt att det är fel på en del av kriminologerna i det här landet, sa Reinfeldt och menade att det krävs hårdare straff mot de grova våldsbrottslingarna.

– Det handlar till exempel om kvinnor i hemmet som får stryk av expartners, då händer väldigt lite idag. Inte ens om man döms används hela straffskalan.

Guillou hävdade att Reinfeldts tal om hårdare straff är ett sätt att värva väljare, liksom även socialdemokraterna försökt göra.

– Jag vill påstå att när inget görs och brotten inte lagförs så synliggörs inte brottsoffret. Det är ett annat samhälle än det vi vill ha, det blir den starkes rätt, sa Reinfeldt.

Utnämningspolitiken

Reinfeldt fick också frågor om hur den kritiserade utnämningspolitiken kommer skötas med en borgerlig regering. Reinfeldt sa att de socialdemokratiska statsråden som i så fall blir arbetslösa inte kan vänta sig generaldirektörsjobb med honom som statsminister. Han talade för en mer öppen anställningsform för landets höga tjänstemän.

Moderatledaren berättade också att statsminister Göran Perssons påstående om att moderaterna vill sälja ut sjukhus i landet inte stämmer. Universitetssjukhusen kommer i alla fall inte gå över i privat regi, lovade Reinfeldt.

Johanna Melén