SVT: Reinfeldt hade underbetalda barnflickor

Fick 3 500 kronor i månaden

NYHETER

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har gett anställda barnflickor löner som ligger långt under de svenska kollektivavtalen.

Fredrik Reinfeldt har haft flera barnflickor anställda som au-pair och ersatt dem enligt gällande regler. Det vill säga att de haft en månadslön på 3500 kronor och fått arbeta högst 25 timmar i veckan. En au-pairtjänst får en person ha i högst ett år.

Samma villkor

Men en litauisk kvinna fortsatte hos Reinfeldts efter det att ett år gått. Hon blev då, enligt SVT:s Uppdrag granskning, anställd med samma villkor som hon hade innan.

Hennes lön var 32:50 kronor i timmen plus kost och logi. Sammanlagt rör det sig om 57 kronor i timmen.

Om kollektivavtalen skulle ha följts hade lönen legat på cirka 90 kronor i timmen, säger Åsa Keller, ordförande för Hemserviceföretagens branschorganisation, till programmet.

Följer regler som gäller

Efter att den litauiska kvinnan slutade anställdes en asylsökande serbisk kvinna. Hon fick också samma lön, enligt Uppdrag granskning.

När hennes asylansökan avslogs åkte hon tillbaka till Serbien, men är i dag barnflicka hos Fredrik Reinfeldt igen. Den här gången som au-pair.

Reinfeldt har sagt till Uppdrag granskning att han följer de regler som gäller för au-pairtjänst. Ingen av kvinnorna ville medverka i programmet.

TT