”Folk skrek och grät”

Eleverna berättar om skräcken i skolan

NYHETER

I går spred sig skräcken på en nordamerikansk skola. En svartklädd man med automatvapen sköt vilt omkring sig. En person dog och nitton skadades. Här är berättelserna från de som överlevde vansinnesdådet.

Den 17-årige studenten Joey Romano var i Dawson College när skottlossningen inträffade. Han förstod först inte vad det var som hände.

– Jag tog det inte på allvar förrän jag såg tio personer till springa, säger han till Montreal Gazette.

Då insåg han att en man beväpnad med automatvapen härjade inne på skolan. Han flydde från gärningsmannen genom korridoren på andra våningen på Dawson college, när han såg en flicka med brunt, lockigt hår ligga på golvet.

– Jag minns hennes ansikte, säger han till Montreal Gazette och berättar att han inte vet om hon var död eller levande.

Fem minuter efter skottlossningen var polisen på plats enligt Joey. Han berättar att de skrek och de studenterna som försökte fly från gärningsmannen att de skulle hålla händerna i luften.

– Folk skrek och grät, berättar han.

Enligt Joey tog det 25 minuter innan allt var över. Först då kunde han återförenas med sin syster Sonia som hade låst in sig i ett klassrum under attacken.

Sköt i cafeterian

Alex Zannis satt i cafeterian med sina vänner när den beväpnade mannen slog till. Medan de satt där såg de hur en svartkädd man kom in och började skjuta på några poliser på platsen. Polisen besvarade elden och då ska mannen även ha börjat skjuta i riktningen mo Alex och hans vänner.

– Han försökte sikta mot poliserna men sedan siktade han på mig och även på några av mina vänner, berättar han för CBC News.

De kunde söka skydd mot kulorna bakom en vägg. Enligt uppgifter ska mannen på ett otrevligt sätt ha uppmanat poliserna att lägga ner vapen.

Skjuten eller nedtrampad

För ekonomistudenten Fabio Viera, 19, startade den här dagen precis som vanligt. Han kom ut från lektionen när han plötsligt hörde en hög smäll bakom sig.

– Jag vände mig om och såg en man i svart stå där. Alla började skrika. Han hade ett stort gevär i sina händer, berättar Fabio för Montreal Gazette.

Fabio vände och började springa så snabbt han kunde när fler skott avfyrades.

– Någon föll ner på golvet precis bredvid mig. Jag vet inte om personen blev skjuten eller blev nedtrampad i trängseln.

Han och cirka 25 andra personer sprang in i ett tomt rum där han genast ringde polisen.

– Vi kunde fortfarande höra skottlossning. Vi tittade ut i korridoren men det såg ut som om det inte var någon där. Då flydde vi därifrån.

Enligt tidningen var Fabio Viera svårt chockad av det som hade hänt, i likhet med många av hans vänner som hade samlats utanför skolan.

Susanna Vidlund