Polisen: ”Lagen är tandlös”

Svårt att göra något åt lösspringande hundar

NYHETER

Trots att det på många ställen råder kopplingstvång, väljer många hundägare att inte koppla hunden.

Enligt polisen är lagen tandlös, vilket gör att hundägarna oftast slipper undan utan efterföljder.

I Stockholm råder det kopplingstvång i hela staden. Trots det väljer många hundägare att inte koppla sina hundar.

Beroende på var man bor i landet, varierar bestämmelserna kring koppeltvång. Vill man veta vad som gäller där man själv bor, får man vända sig till kommunen för att se vad som står i de lokala ordningsstadgarna.

– Det skulle vara enklare om det hade varit mer lika i alla delar av landet, konstaterar Håkan Thor vid Stockholmspolisens hundenhet.

Enligt honom är det många som upplever problem med de lösspringade, ibland aggressiva hundarna, som ägarna inte alltid har kontroll över. Och det är inte bara hundrädda personer som känner sig drabbade. Även som hundägare kan det vara ett stort problem att främmande hundar springer lösa i närheten när man rastar sin hund.

Han har själv hund och berättar att när han tidigare bodde i staden upplevde en del problem med just lösspringade hundar.

– De flesta var ju snälla men min hund var inte lika snäll. Jag var tvungen att hålla hårt i kopplet så det inte skulle hända en olycka.

Skadestånd eller böter

Den som blivit attackerad av en hund eller fått egendom förstörd av någon annans hund kan polisanmäla händelsen.

– Fast det leder inte till så mycket. Det blir oftast ett skadeståndsärende, säger Håkan Thor.

Om man kan bevisa att ägaren brustit i tillsyn, kan polisen förelägga koppeltvång och munkorg för den aggressiva hunden.

– Men vi spanar ju inte på hundägaren för att se om det efterlevs. I regel är det väl någon granne som är observant och kan anmäla om hundägaren bryter mot föreläggandet. Då kan det bli böter. I sista hand kan man hårddra det och ta bort hunden permanent men jag tror inte det är så vanligt.

Enligt Håkan Thor gör Lagen om tillsyn av hund och katt att polisen inte kan göra så mycket åt de aggressiva, lösspringande hundarna.

– Lagen är ganska tandlös, säger han.

Så fungerar kopplingstvång

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM