Därför blir en hund aggressiv

Experten: "Det beror på framför allt på ägaren"

Hundar har gått till attack mot människor i flera uppmärksammade fall.
NYHETER

Varför blir vissa hundar aggressiva? Aftonbladet.se bad hundpsykologen Memea Mohlin reda ut frågan och ge sina bästa tips på hur man får en snäll hund

– Det finns många olika skäl till att en hund blir aggressiv. Exempelvis har vi ju raser som chihuahua, terrier och olika brukshundar som är framavlade till vakthundar. Om man vänder på det skulle man faktiskt kunna säga att det är få raser som inte är det, säger Memea Mohlin som är hundpsykolog.

Den vanligaste orsaken till vissa hundars dåliga beteende är dock hundägarna själva.

– När man exempelvis reagerar och skriker "håll tyst" när hunden skäller, eller skriker och gormar när hunden springer iväg, så signalerar man att det är fara å färde till hunden.

Kurs med valpen

Enligt Memea är det enklaste sättet att undvika sådana situationer att från början som hundägare ta kontroll över vad som ska hända. En kurs kan lära både hunden och hunden hur man ska bete sig och kommunicera med varandra.

– Man måste lära hunden innan den blir stor. Gå i kurs med valpen och träna den i lugn och ro hemma.

Om man har missat gå på kurs med hunden när den var liten, och har svårt att kontrollera hunden måste man lösa situationen.

– Då är det tyvärr bara koppel som gäller. Många hundägare är ju väldigt duktiga. Det är ett fåtal som sabbar för alla oss andra.

Memea Mohlin menar att det finns ett stort fel som väldigt många hundägare gör – nämligen att man går fter utseendet när man skaffar hund.

– Strunta i utseendet på hunden. Det är lika dumt som att välja sin man efter utseendet. Hur många gör det? Man ska se till andra kvaliteter istället.

Så vet du att hunden är hotfull

Hundpsykologen Memea Mohlins bästa tips på hur du kan läsa hundens kroppsspråk och undvika konflikter med hundar.

Fler artiklar:

Susanna Vidlund