Hovrätten besökte brottsplatsen

Hagamannen ställdes öga mot öga med sitt offer

1 av 4 | Foto: MATTIAS CARLSSON
Niklas Lindgrens advokat Leif Silbersky var med vid hovrättens besök på brottsplatsen.
NYHETER

Idag fortsatte rättegången mot Hagamannen. Han ställdes öga mot öga med kvinnan som han våldtog på universitetsområdet i Umeå.

Under eftermiddagen besökte man brottsplatsen för ta reda på vad som hände.

- Nu på eftermiddagen gick hovrätten så kallad "syn" vid växthuset på universitetsområdet. Det innebär att de kommer titta på brottsplatsen men man kommer inte genomföra någon rekonstruktion av händelseförloppet, säger Aftonbladets Zendry Svärdkrona som är på plats.

Det var Annika Öster som hade begärt att hovrätten skulle besöka platsen.

– Jag vill att vi ska komma hit så att man ska kunna bilda sig en uppfattning om hur platsen egentligen ser ut. På bilderna syns inte det riktigt, sade Öster till TT.

- Synen var över på tio minuter. Nu ska rätten åka tillbaka till rättssalen och utdrag ur tingsrättsdomen skall läsas upp. Stycket rör en kriminalteknikers vittnesmål, och under denna del av rättegången kommer förhandlingen att vara öppen för allmänheten. Varken Niklas Lingren eller någon av de målsägande kommer dock att vara på plats, säger Zendry Svärdkrona.

Hagamannen själv kommer inte besökte inte platsen.

- Hans advokat Leif Silbersky ansåg inte att det skulle tillföra något, säger Zendry Svärdkrona.

Enligt Leif Silbersky hade tingsrätten fel, Hagamannens uppsåt var aldrig att döda, han ville bara ha sex. Han kommer att lägga ner all kraft på att försöka övertyga hovrätten om att Niklas Lindgren inte var likgiltig i sitt uppsåt.

I två fall dömdes Hagamannen av tingsrätten för mordförsök, bland annat vad gäller den unga kvinna han våldtog vid Umeå universitet en marsnatt 2000. Det var om det fallet torsdagens förhandlingar i hovrätten handlade.

Tingsrättens bedömning tidigare i sommar var att Niklas Lindgren varit likgiltig för att den 22-åriga kvinnan riskerade att dö när han lämnade henne medvetslös i den stränga kylan. Därför fälldes han för försök till mord.

Praxis i HD

Leif Silbersky ska nu försöka övertyga hovrätten om att den bedömningen var felaktig.

För att någon ska kunna dömas för mordförsök ska åklagaren kunna bevisa att personen dels insett risken för att offret ska kunna dö, dels förhållit sig likgiltig till detta.

- Det här är en praxis som har utbildats genom att Högsta domstolen har fört in begreppet likgiltighetsuppsåt. Men å andra sidan har Högsta domstolen också varit väldigt restriktiv när det gäller den här situationen, säger Silbersky till TT.

Lindgrens försvarare konstaterar att det finns flera fall där likgiltighetsuppsåt åberopats, bland annat i Bobbymålet. Men han påpekar att Högsta domstolen har uttalat att det ska väldigt mycket till om man ska kunna dömas för mord eller mordförsök i en sådan situation.

- Det är här jag menar att tingsrättens resonemang har gått snett. Min huvudman är överbevisad om att han är en våldtäktsman. Men steget därifrån till att han är en mördare är väldigt långt, säger Silbersky.

Efter kriminalteknikerns och väktarens vittnesmål avlutades första rättegångsdagen.På fredagen hålls inga förhandlingar utan rättegången tas upp på lördag igen. Då ska den 51-åriga kvinnan som våldtogs vid Tegsbron i december 2005 höras.

Susanna Vidlund, Anna Lindström, TT