Han ska lära folkpartister att inte spionera

Stefan Einhorn leder partiets etikkommission

NYHETER

Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet, ska leda folkpartiets nyinrättade etikkommission.

Foto: Gunnar Seijbold
Stefan Einhorn

Kommissionen ska initiera en process som säkrar att den typ av etiska övertramp som uppdagats inom partiet inte händer igen, skriver folkpartiet i ett pressmeddelande.

Kommissionen ska göra en total genomlysning av partiets organisationskultur, interna förhållanden och de attityder och etiska värderingar som ligger till grund för det dagliga arbetet, heter det vidare.

Efter valet

Einhorn har tidigare erfarenhet av etikarbete eftersom han är ordförande i Karolinska Institutets etikråd.

Kommissionen ska få ytterligare fyra ledamöter. Vilka det blir meddelas senare. Kommissionen ska börja sitt arbete strax efter valet.

– Det är hedrande att man har bett mig att leda detta arbete, säger Stefan Einhorn till TT.

Hur det närmare ska bedrivas kan han inte säga i detta skede. Han har själv just fått förfrågan att leda kommissionen, och vilka övriga som ska ingå är ännu inte klart.

Även politiker gör fel

– Etik är viktigt generellt och naturligtvis också inom politiken. De är människor precis som vi andra och det är viktigt att vi hela tiden gör så gott vi kan, säger Stefan Einhorn.

Skandalen inom folkpartiet visar att även politiker gör fel, och konstigt vore det annars, enligt Einhorn, som själv inte är medlem i något politiskt parti.

– Men jag känner varmt för folkpartiet och bryr mig om att det går bra för partiet, säger han.

TT