Huggsexa om borgerliga ministerjobb

NYHETER

Stockholm

Det blir huggsexa om ministerposter om de borgerliga vinner valet.

Fredrik Reinfeldt blir statsminister, men det har blivit svårt att hitta ett jobb till Lars Leijonborg.

Det enda som de fyra partierna är överens om är att moderatledaren Fredrik Reinfeldt får bli statsminister. Någon bred enighet om personer på andra tunga poster finns inte. Det visar en rundringning till centralt placerade källor i partierna som TT gjort.

Om valresultatet blir i linje med opinionsmätningarna får moderaterna tio till tolv ministrar medan övriga får fyra vardera.

Reinfeldt får välja först och väntas ta finansdepartementet.

Partiets ekonomiske talesman Mikael Odenberg är en het kandidat. Men det finns invändningar mot honom - som att han har "ett speciellt sätt", kan framstå som burdus och skapa oro hos marknadens aktörer. En vänligare argument mot Odenberg är att Reinfeldt vill ha honom nära sig på statsrådsberedningen.

"Kör rött, målar svart"

Om moderaterna får både statsminister- och finansministerposten går förmodligen utrikesministerjobbet till ett annat parti.

Fp-ledaren Lars Leijonborg har tidigare pekats ut. Men dataspioneriet har väckt tvivel på om att han kan placeras där, om han är tillräckligt handlingskraftig för att klara en tsunamikatastrof.

"Det har blivit jättesvårt att placera honom", säger en källa. "Det kan koka ner till att han slår ut Jan Björklund (partiets skolprofil) och får bli utbildningsminister".

Flera tar upp att de borgerliga saknar den typen av människor som passar som utrikesminister, med undantag för förre moderatledaren Carl Bildt. Däremot finns flera som kan bli biträdande, exempelvis EU-parlamentarikerna Lena Ek (c) och Cecilia Malmström (fp) - den enda person som Leijonborg pekat ut som lämplig minister.

Folkpartiet, som efter förra valet drömde om att bli största borgerliga parti, riskerar även att gå miste om andra tunga poster.

Partiet har lanserat Johan Pehrson som justitieminister men flera som TT talat med anser att "han är körd", efter att inte stannat vid rött ljus och efter avslöjandet att hans hus målats av svartjobbare.

"Det blir svårt med en justitieminister som kör rött och målar svart" är ett omdöme. Han anses också "för yvig i sina uttalande", "svajig" och "lite väl enkel i sina analyser".

Andra namn som nämns nu är tidigare skolministern Beatrice Ask (m) och Peter Althin (kd).

Könsfördelning

Centerledaren Maud Olofsson sysslar gärna med småföretagarfrågor och det hörs inga invändningar mot henne som näringsminister.

Kristdemokraterna har profilerat sig på vård- och äldreomsorgsfrågor, samt familjepolitiken.

Kd-ledaren Göran Hägglund kan bli socialminister. Men om kd lyckas bra i valspurten finns det flera som tror att Hägglund skulle kunna bli en bra vice statsminister med ansvar för samordningen. Han har tidigare ryckt ut när det gnisslat i samarbetet mellan de fyra.

Då kan vice partiledaren Maria Larsson få ansvar för socialdepartementet.

Däremot väntas ingen huggsexa om posten som försvarsminister. "Den blir ett utjämningsmandat", säger en källa.

Moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson som anses väga för lätt som utrikesminister, "trots att hon springer på alla ambassadmottagningar", är en kandidat eftersom hon kan säkerhetspolitik. Ett alternativ är att försvarsutskottets tidigare ordförande Henrik Landerholm (m) plockas från rektorsjobbet på Försvarshögskolan.

Partierna är överens om att det ska vara en jämn könsfördelning i regeringen och att någon eller några ska ha invandrarbakgrund.

Den borgerliga alliansens möjliga regering

Lillemor Idling/TT Peter Wallberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM