Tv-debatterna påverkar mest

Foto: lars rosengren
TV är viktigt Unga väljare röstar på det parti som gör bäst ifrån sig i tv-rutan.
NYHETER

Partiledardebatterna i tv är en av de saker som påverkar unga väljare mest.

Reklamutskick, affisher och valstugor är inte alls lika inflytelserika informationskällor.

Ungt val frågarde för en vecka sedan sina läsare vad som påverkar dem mest i val av parti. Mest påverkanskraft har tv-debatterna.

– Man vill se hur partiledarna agerar, förklarar sig och resonerar. Det är många som sitter och väntar på slutdebatterna nu, de bestämmer sig sista veckan före valet eller på valdagen, säger statsvetaren Henrik Oscarsson som är expert på väljarbeteende.

Finns den någon risk att man röstar mer på personen än partiets ideologi om man förlitar sig på tv-debatterna?

– Nej. Vi har mätt partiledareffekten och den är väldigt liten i Sverige jämfört med i andra länder. Budskapet är fortfarande viktigare än budbäraren. Vi snappar upp information under hela året: ett radioprogram här, ett tv-inslag där och det ligger till grund för våra beslut även om vi inte kan återge vad som sades då.

Mun mot mun-metoden

Efter tv-debatter är det vänner och familj som påverkar mest.

– Mun mot mun metoden är viktig och ofta underskattad i forskningen. Vi forskare gör innehållsanalyser på allt men är sämre på att undersöka vad människor pratar om. Men det vet ju alla som ska sälja något att en rekommendation från en vän väger tyngre än ett reklamutskick. Det kan vara särskilt viktigt bland unga, de umgås mycket med varandra, säger Henrik Oscarsson.

96 002 personer svarade på frågan "Vad påverkar dig mest i ditt val av parti när du ska rösta?"

Karin Abrahamsson ([email protected])