”Leijonborg anser mig vara en simpel skurk”

Per Jodenius bloggar om spionskandalen

NYHETER

Per Jodenius, huvudpersonen i spionskandalen inom folkpartiet, talar nu ut i sin blogg.

Bland annat om sitt förtroende för folkpartiledaren Lars Leijonborg.

”Nä mitt förtroende för LL är inte så högt längre, inte efter att jag hört att han anser mig vara en simpel skurk och ingen man kan lita på,” skriver han.

När det blev känt att folkpartiet hade spionerat på socialdemokraternas interna nätverk pekades till en början Per Jodenius ut som hjärnan bakom verket.

Han var den så kallade 24-åringen som i ungdomligt oförstånd hade använt sig av hemliga inloggningsuppgifter från en socialdemokratisk ombudsman i Skaraborg.

Sedan har det framkommit att Jodenius agerande uppmuntrades av folkpartiets före detta presschef, Niki Westerberg. Även den nu sparkade partisekreteraren Johan Jakobsson hade redan i mars i år kännedom om affären.

Men partiledare Leijonborg har fortsatt att peka ut Jodenius som den verkliga skurken.

I bloggen ”Per Jodenius tankar om livet!” talar han ut om det som har hänt.

Terapiarbete

”Jag har så otroligt mycket inom mig som jag måste bearbeta och komma ut med. Jag kan inte sitta inne med. Det kommer jag bara att må dåligt av på sikt. Hela bloggens syfte är ren terapiarbete.”

Han ger också sin syn på sin partiledare, Lars Leijonborg:

”Läste att Lars L inte klarade sig så bra igår i TV4:s utfrågning. Det ska visst ha gått bra för Maud. Jag säger som jag alltid har sagt, Maud borde bli statsminister. Dessutom har hon en otroligt snäll och trevlig pressekreterare. Nä mitt förtroende för LL är inte så högt längre, inte efter att jag hört att han anser mig vara en simpel skurk och ingen man kan lita på.”

Ingen trovärdighet

Samtidigt försvarar han Leijonborg och säger att han, som påståtts i medier, inte ljög när han sa att han fick reda på hela historien först efter att Dagens Industri kom med avslöjandet.

”Men jag har sett folk på tv, däribland Lars Ohly, som säger att Leijonborg inte har någon trovärdighet för JJ (Johan Jakobsson, reds. anm.) borde ha informerat LL (Lars Leijonborg) eftersom JJ uppmanade mig att informera media och då skulle LL bli uppringd och få frågor. Men det var ju inte så det gick till den 15 mars 2006. Det samtal som jag och JJ hade den 15 mars handlade inte om att jag skulle offentligöra något för massmedia, det handlade om helt andra saker.”

Vad för saker det var de pratade om avslöjar inte Jodenius.

Den fjärde september fick han sparken som ungdomsförbundets pressekreterare. Han är nu misstänkt för dataintrång. Ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM