”Leijonborg måste gaska upp sig”

Medierådgivaren Paul Ronge sätter betyg på partiledarna

NYHETER

Maria Wetterstrand var debattens starkaste lysande stjärna.

Lars Leijonborg såg hålögd och sliten ut.

Medierådgivaren Paul Ronge har analyserat debattdeltagarna för aftonbladet.se.

Paul Ronge.

Framträdandet:

– Flera har ändrat sig dramatiskt. Jag tycker Göran Persson var mycket mer återhållsam. Förut gav han sig med frustande iver på Reinfeldt. Det betyder att han gjorde ett bättre framträdande i dag. Han framträdde som en allvarlig statsman.

– Maud Olofsson har lugnat ner sig med skrattandet och folkligheten. Nu var hon en duktig partiledare som pratade politik.

– Den största överraskningen var Maria Wetterstrand. Hon var lysande duktig på att ta plats i förhållande till partiets litenhet. Hon gav helt överraskande Leijonborg och Olofsson stöd i vissa frågor och stack ganska tufft ut mot Persson när hon krävde ministerposter.

– Reinfeldt var återhållsam precis som Persson. De som var ute och slogs mest var Göran Hägglund och Maria Wetterstrand.

– Lars Ohly var en sorts hejarklack till Göran Persson. Han var inte dålig, men stack inte ut.

– En av de slående grejerna var Lars Leijonborg som såg ut som någon slags Hamlet med all världens tragedier på sina axlar. Han var hålögd och såg sliten ut. Det märktes att han var väldigt tagen. Han måste gaska upp sig imorgon. Han hade det jättejobbigt.

De politiska budskapen:

– Vänstersidan fick in en knock-out på de borgerliga med diskussionen om jobben och att de borgerliga vill ge sig på de arbetslösa.

– De borgerliga trummade gång på gång ut budskapet att s, v och mp inte kan regera landet. Jag tror de lyckades få ut det budskapet.

Misstagen som inte får upprepas:

– De ska sluta använda uttrycket ”det där gänget”. Det skapar en sandlådeeffekt som folk inte vill ha.

– Sedan måste de tänka på att de hamnar i bild även när de inte pratar. Persson såg otroligt stöddig ut på vissa bilder och Reinfeldt såg hånfull ut.

– De borgerliga måste bli bättre på att svara på frågan hur jobben ska skapas.

– Leijonborg måste gaska upp sig.

Vinnare och förlorare:

- Maria Wetterstrand var vinnare, Lars Leijonborg förlorare. Totalt sett tyckte jag vänstersidan vann.

Utfrågarna:

Jenny Östergren och Lena Smedsaas var lysande duktiga. De såg till att hålla i taktpinnen och de drev en kvinnlig linje genom hela programmet.

Valbloggar om kvällens partiledardebatt

Johanna Melén