Som Homer - på riktigt

Operatör i Vällingby slog ut kärnkraftverket i Forsmark

1 av 3 | Foto: FOX
Rena skämtet Den tecknade antihjälten Homer Simpson jobbar på kärnkraftverk och gör fel hela tiden. Men en människas misstag kan slå ut ett helt kärnkraftverk även i verkligheten. Det hände i Forsmark i somras.
NYHETER

En ingenjör på Svenska kraftnät glömde att skriva några ord på ett papper.

Det resulterade i att kärnkraftverket Forsmark stoppades, att stora delar av Forsmarks säkerhetssystem visade sig inte fungera, att hela den nordiska elmarknaden påverkas och att kraftindustrin hittills förlorat ungefär en miljard kronor.

Jo, det låter som rena skämtet, som något hämtat ur den tecknade tv-serien om Homer Simpson - han som jobbar på kärnkraftverk och alltid gör något fel - men det var precis vad som hände i Sverige i somras.

Det blev ingen debatt

Ändå har det inte blivit någon stor debatt om säkerheten vid våra kärnkraftverk.

Att ett litet skitfel av en operatör på en driftcentral i Vällingby kan få sådana konsekvenser borde skrämma varenda svensk.

Men någon debatt har det inte blivit.

Miljöminister Lena Sommestad skickade i går ut ett pressmeddelande i vilket hon sa:

- Incidenten i Forsmark påminde oss om att kärnkraft är en komplex och sårbar energikälla.

Med tanke på vad som hände i Forsmark är det en underdrift.

Utanför Forsmark finns ett ställverk som tillhör Svenska kraftnät. Där utförde elektriker ett rutinmässigt underhållsarbete i juli. De bytte bland annat strömbrytare.

När de var klara skulle en operatör på driftcentralen i Vällingby koppla på ställverket igen.

En rad fattades

Men det fattades en - en! - rad i den skrivna instruktionen. En ingenjör hade missat att skriva ut den raden.

Följden blev att operatören hoppade över ett moment i arbetet, vilket resulterade i kortslutning. En strömpuls fortplantades in i kärnkraftverket, som skapade en kedja av fel där det visade sig att Forsmarks egna säkerhetssystem inte fungerade.

Det utlöste ett snabbstopp i reaktorn.

Detta fick i sin tur konsekvensen att ytterligare tre reaktorer, en i Forsmark och två i Oskarshamn, stoppades av säkerhetsskäl.

På elbörsen Nordpol räknar man med att elpriserna kommer att stiga cirka elva procent årets sista tre månader. Men det är det minsta bekymret.

Experterna: Ingen dog ju

Vi är många som egentligen inte reflekterat över kärnkraften sedan folkomröstningen för 27 år sedan. Det kanske är dags att börja fundera igen.

Allehanda experter försöker nu lugna oss. Det som hände i Forsmark var inte så farligt - ingen dog ju, ingen radioaktivitet läckte ut, och även om det hade blivit en härdsmälta skulle kärnkraftverkets egna väggar klarat av att skydda omgivningen.

Behandlades som bagatell

Ledningen för Forsmark behandlade utåt händelsen som en småsak. Först dagen efter stoppet sände informationsavdelningen ut ett pressmeddelande.

Det var på åtta rader.

De följdes av nio rader som berättade hur miljövänligt Forsmark är, samt att kärnkraftverket står för en sjättedel av den svenska elproduktionen.

I går höll Statens kärnkraftsinspektion presskonferens. På ett podium i World Trade Center i Stockholm satt en grånad dam och två grånade herrar: generaldirektören Judith Melin, chefen för reaktorsäkerhetsavdelningen Lennart Carlsson och informationschefen Anders Jörle.

Bara drygt tio journalister och fotografer kom. Så lågt är intresset för kärnkraften i Sverige.

Svårt och tekniskt

Det är inte så konstigt, med tanke på att Melins och Carlssons redovisning i långa stycken var svårbegriplig och extremt teknisk.

På frågan hur allvarlig incidenten i Forsmark var, hade Melin svårt att ge ett rakt svar.

- Jag tycker det är allvarligt för att säkerhetssystemen behövde tas i anspråk samtidigt som en del av säkerhetssystemen slogs ut, sa hon.

Forsmark har ännu inte fått tillstånd att starta sina två reaktorer igen. Det har gått en och en halv månad efter snabbstoppet men det återstår fortfarande säkerhetsåtgärder att vidta.

Massor med säkerhet

Lennart Carlsson visade en skiss över Forsmark. Ett kärnkraftverk är verkligen otroligt komplicerat.

Tänk så många säkerhetssystem det har. Vilka mängder av bestämmelser, lagar och regler som omgärdar det.

Och så slås det ut därför att det fattas en rad på ett papper i Vällingby.

Fyra reaktorer har stått stilla i snart två månader

Tidigare artiklar:

Peter Kadhammar