Bäst: Maria – och Maud

Mp:s Wetterstrand har lärt sig vara klar och tydlig – i skolan

NYHETER

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt vann slutdebatten enligt Aftonbladet/Sifo.

Men han var inte bäst. Det var miljöpartiets Maria Wetterstrand.

För första gången i den här valrörelsen möttes ledarna för de sju riksdagspartierna i en direktsänd debatt. I kväll är det dags för det andra och sista mötet.

Debatterna kan få stor betydelse för valutgången. Väljarna är alltmer otrogna och bestämmer sig allt senare.

En misslyckad insats i tv-debatterna kan betyda att viktiga tiondelar tappas. Ett lyckat framträdande kan vara avgörande för de väljare som fortfarande inte bestämt sig.

Bäst betyg i Aftonbladet/Sifo får Fredrik Reinfeldt. Det är lite förvånande. Moderatledaren tog sig sällan in i debatten och när han gjorde det var det utan bett. Hans insats var hygglig, inte mer.

Hon hade hettan

Miljöpartiets Maria Wetterstrand däremot förvaltade sina minuter på ett föredömligt sätt. Hon var klar och tydlig. Hon hade hettan och argumenten.

Språkröret ägnade en stor del av våren åt att vara ute i skolor. Det var en bra utbildning. För ett gäng gymnasister funkar varken mummel eller politiskt fikonspråk. Där är det tydlighet och konkretion som gäller.

Centerledaren Maud Olofsson är alliansens svar på Wetterstrand. Hon är också konkret och tydlig. Men aggressivare än sin vänsterkollega.

Både Olofsson och Wetterstrand fick betygen 3,1. Lägre än Fredrik Reinfeldt men ändå bra för att företräda två betydligt mindre partier än han gör.

Gick över gränsen

Göran Persson var som vanligt busfräck. Det brukar vara en framgångsväg.

Men statsministern gick över gränsen när han anklagade Lars Leijonborg för att ha varit inne på socialdemokraternas interna datanät och läst deras dokument.

Göran Persson anklagade de facto fp-ledaren för att begå brott. Det är grovt.

I förra valet var Lars Leijonborg kung. Hans parti blev nästan tre gånger så stort. Men i den här valrörelsen har manteln fallit av. Det beror inte bara på folkpartiets spionage på socialdemokraterna, utan framför allt på att Lars Leijonborg inte har något nytt att komma med. Han säger samma sak, fast något sämre, som han gjorde i förra valet.

Göran Hägglund (kd) fick bästa betyget efter SVT:s partiledarutfrågning. I går gjorde han inte mycket väsen av sig. Det ödet delar han med Lars Ohly (v) som mest satt och skrattade.

I genomsnitt fick den borgerliga kvartetten 3,1 i betyg av tittarna. De tre partiledarna i vänsterblocket fick nöja sig med 2,9.

Lena Mellin