Inte alls så mezigt

Üsküdar – en finlandsfärja med utsökt och billig mat

1 av 3 | Foto: perNILLA WAHLMAN
kvartersturk Det är nästan så man vänder i dörren. Men bakom den yttre finlandsfärjelooken finns en fin liten kvartersturk. Maten är på det stora hela utsökt.
NYHETER

Bättre tre goda meze i magen än en fez på väggen.

Üsküdar gömmer en riktigt fin liten kvartersturk bakom ett hiskeligt yttre.

Det är nästan så att man vänder i dörren.

Restaurangen ser ut som en finlandsfärja med tafatta Tusen & en natt-inslag.

Det är hiskeligt.

Klientelet består av en och annan ölgubbe i oljerock.

Klockan är middagstid en fredag. Vad är det frågan om?

Okej, det är inte helt och hållet Üsküdars fel. Lokalen är helt hopplöst byggd, precis som mycket kring Södra stationsområdet. Man har faktiskt försökt så gott man kan, som att pigga upp med lustiga fez-hattar här och var. Till och med på en malplacerad, fyrkantig lampa.

Genomtrevlig service

Vi får in menyn blixtsnabbt av en helt och hållet genomtrevlig servitör och blir uppiggade av innehållet, fullt av turkiska specialare, alla serverade med bulgur, saffransris och tsatsiki. För den som har svårt att bestämma sig finns en plocktallrik med urval från kolgrillen (195 kr), som är den dyraste rätten på menyn. Lammtestiklar är den kanske konstigaste.

En drömentrecôte

På det stora hela är maten på Üsküdar utsökt, även om upplägg och komposition är lite väl mycket falafelställe. Lammfärsbiffen (145 kr) med fårost är till exempel lika god som den låter. Halloumigratinerad kalventrecôte (189 kr) är en dröm. Och man beställer med fördel turkiska meze, till exempel fåroströra och filodegsknyten, till det facila priset av 95 kronor för tre. Ett fynd! På maten dricker man sedan turkiskt kaffe (22 kr).

Plötsligt står planen klart för oss. Den taffliga inredningen är lite av en plan för att undvika långa köer av middagsgäster som vill äta så här bra för under två hundra kronor.

För precis som till exempel Ho"s och Ramen Ki-Mama är Üsküdar ytterligare en sån där liten krog som inte ser mycket ut för världen men som tillhandahåller god, vällagad mat till bra priser.

Hade vi en budgetdivision skulle Üsküdar förtjäna fyra plus.

Matombudskvinnan