Fyra anhållna efter granatattacken

Dådet misstänks ha politisk koppling - högerextremister hörda om dådet

Foto: LASSE HEJDENBERG
Polisens bombtekniker på väg in i villan.
NYHETER

150 människor evakuerades från ett villaområde i Linköping på fredagsmorgonen, sedan en handgranat hittats inkastad i ett hus.

På eftermiddagen anhöll polisen fyra män i 25-årsåldern hemmahörande i Östergötland.

De är misstänkta för brott som kan ha samband med granatdådet.

– Vi vill på grund av utredningstekniska skäl inte gå in på exakt vad det är för brott de misstänks för, men de är skäligen misstänkta för grov skadegörelse alternativt skadegörelse, säger Linköpingspolisens presstaleskvinna Ulrika Ohlson till aftonbladet.se. Brotten kan ha samband med granatattacken, men det är för tidigt att slå fast nu, tillägger hon.

Stämmmer uppgifterna att det handlar om högerextremister?

– Jag vill inte gå in på vad de hänger sig åt för politisk inriktning.

Är de kända av er sedan tidigare?

– Ja, men jag vill inte gå in på hur.

Ännu finns det ingen skäligen misstänkt för själva dådet. Men ytterligare personer förhörs. Under helgen kommer polisen att genomföra dörrknackningar i närområdet.

Politisk koppling

På eftermiddagen tog bombtekniker från Stockholm hand om granaten som transporterats bort för teknisk undersökning. Enligt obekräftade uppgifter var granaten av modelll M45 och såg riktig ut.

De boende som evakuerats fick senare också återvända till sina hem.

Enligt polisen har dådet politisk koppling. Vid lunchtid tog Linköpingspolisen in två personer för att ”förhöras upplysningsvis” och senare under dagen förhördes ytterligare tre.

– Vi har tagit in två personer för att vi tror att de har intressanta saker att berätta för oss om dådet.

Enligt Svt:s Rapport handlar det om högerextremister.

Föremål kastades in

Larmet kom till Linköpingspolisen 03.59 på fredagsmorgonen. En familj på Rävstigen i ett villaområde i södra Linköping, vaknade på morgonen av att ett fönster i huset krossades.

– Ett föremål kastades in genom deras köksfönster. De larmade polisen och berättade att de trodde att föremålet i fråga är en handgranat, säger Tony Georgsson som är presstalesman hos Linköpingspolisen.

Såg de gärningsmannen?

– De såg en eller flera personer springa från platsen men det är oklart om de hade något med händelsen att göra.

Har de misstankar om vem som ligger bakom detta?

– Inte vad jag vet.

Misstänker politisk koppling

När polisen kom till platsen beslutade man om ett säkerhetsavstånd på 150 meter från handgranaten som kan vara skarpladdad.

Vid sextiden på morgonen var evakueringen av boende i området i full gång och totalt evakuerades 150 boende i området.

Räddningstjänsten uppger att det kan röra sig om en skarpladdad granat. Enligt obekräftade uppgifter till Östgötacorrespondenten var handgranaten skarpladdad och ska med säkringen borta, ha kastats in i huset. Enligt tidningen misstänker polisen att dådet har en koppling till de extrema höger- och vänster-grupperna i Linköping.

– Det har varit oroligt i Linköping de senaste helgerna. Men det är för tidigt att säga om de händelserna har något med det som inträffat nu att göra, säger Tony Georgsson.

Hjälp från bombgruppen

I närheten finns en bensinmack och räddningstjänsten ställde sig beredd vid området för att kunna släcka en eventuell brand.

Polisen arbetar nu med att få in så mycket information som möjligt. De har ännu inga misstänkta för brottet.

Tekniker kallades till platsen för att undersöka den misstänkta granaten och Stockholmspolisens bombgrupp. Sonny Björk är chef för den tekniska roteln för den tekniska roteln vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter ska granaten vara skarpladdad. Kan man se skillnad på en skarpladdad granat och en som inte är det?

– Om man är tillräckligt kunnig kan man det. Jag kan dock inte uttala mig i det här specifika fallet. På plats kan man bedöma hur pass farlig den är och hur man ska gå tillväga för att ta hand om den, säger han.

Tipstelefon:

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med uppgifter och iakttagelser: Telefonnumret är 013-24 10 00.

Susanna Vidlund, Karin Thurfjell, Robert Triches