Äntligen i mål!

Renata Chlumska har ägnat över ett år att ta sig runt USA till havs och på cykel

NYHETER

439 dagar.

Så lång tid har det tagit den svenska äventyraren Renata Chlumska att ta sig runt USA med kajak och cykel.

Ett äventyr, som hon från början planerade att göra tillsammans med sin omkomne make Göran Kropp.

Foto: Kaj Bune
I mål Renata Chlumska har rundat USA.

– Det känns ofattbart, säger hon när hon är på väg till sitt slutmål Seattle, där hon startade sin expedition i juli förra året.

Då hade hon en resa på över 18 000 kilometer framför sigm som beräknades ta runt 480 dagar att slutföra. För att inte uppgiften skulle kännas helt övermäktig delade hon mentalt in expeditionen i etapper med delmål.

”Lättnad och glädje”

– Det är med blandade känslor och lättnad men framförallt glädje och stolthet som jag går i mål. Desto mer man får kämpa för ett mål, en vision och en dröm, desto större är lyckan när man klarar av det! säger Renata.

Hon har mött en hel del motgångar, men har aldrig varit nära att ge upp. Vissa dagar har hon dock känt att det varit för mycket - och har tagit paus.

– Det har varit extremt dåligt väder. Det har varit ovanligt varmt och ovanligt kallt och det har varit vind och storm och hagelstormar under större delen av resan, säger hon till aftonbladet.se.

Planerade med Göran

Renatas sambo, äventyraren och bergsbestigaren Göran Kropp förolyckades under klippklättring utanför Seattle, platsen för Renatas start- och målgång.

Paret planerade att genomföra expeditionen runt USA tillsammans. De levde i Issiquah utanför Seattle.

– Det har naturligtvis känts väldigt ensamt och trist att jag inte fick dela den här upplevelsen med den man som insprierat mig. Samtidigt har jag kommit långt i bearbetningen av allt tråkigt som hänt, och dessutom har jag har sällskap under vissa sträckor av min nuvarande pojkvän.

Firar med party

Renata Chlumskas resa har gått med kajak söderut från Seattle utmed USA:s västkust. Sedan har hon cyklat och åkt inlines längs den amerikansk-mexikanska gränsen till östkusten, där hon sedan fortsatt att paddla norrut till den kanadensiska gränsen. Avslutningsvis har hon cyklat tvärs över USA, bland annat över Klippiga bergen, tillbaka till Seattle igen.

– Det blir party i Seattle i kväll. Familjen har kommit över och det dyker också up en hel del människor som jag har träffat på vägen, säger Renata Chlumska.

Robert Triches, Johanna Holm