Persson: spionskandalen kan ge alliansen segern

Hotar med att ta upp frågan i kväll igen

Foto: JANERIK HENRIKSSON/ SCANPIX
Statsminister Göran Persson röstade i dag i ett bibliotek i centrala Stockholm.
NYHETER

Statsminister Göran Persson hävdar att om de borgerliga vinner valet, så kan det bero på dataintrången.

Han varnar för att ett sådant valresultat kan uppfattas som orättvist om inte folkpartiet lägger alla korten på bordet nu.

Omgiven av en svärm av fotografer förtidsröstade Persson i Stockholm på fredagen. Han trodde att chanserna för en valseger var goda, men skärpte tonen mot folkpartiet.

Persson anser att partiets intrång i socialdemokraternas intranät kan vara en orsak, om de borgerliga vinner valet. Han varnade för att valresultatet kommer att förknippas med skandalen och därmed uppfattas som orättvist.

– Vi har haft en av de största skandalerna i svensk politik i modern tid i den här valrörelsen och den har fortfarande inte blivit klarlagd. Om de borgerliga vinner valet så kan det mycket väl vara just därför att man gjort det här intrånget i våra datorer. Det är en demokratisk skandal som är av sådant omfattning att om man skulle missa att klara ut vad som hänt före valet, så faller ansvaret väldigt tungt på folkpartiet och Lars Leijonborg.

Träda fram

Göran Persson kräver att folkpartiets avgångne partisekreterare Johan Jakobsson träder fram och berättar allt.

– De har fortfarande några timmar på sig. Johan Jakobsson heter partisekreteraren. Han har försvunnit, han borde kliva fram och berätta.

Persson preciserade dock aldrig de frågor han vill ha besvarade, men han hotade med att på nytt pressa folkpartiledaren under fredagskvällens tv-utfrågning.

– Jag få se om det blir ett läge i debatten. Men jag tänker ju inte sitta och låta Leijonborg tala illa om den socialdemokratiska politiken och beskriva den på ett felaktigt sätt med bakgrund av all den primära information de har haft tillgång till.

”Börjar bli desperat”

De övriga borgerliga partiledarna har kallat Göran Perssons påpekanden om dataintrången under TV4:s utfrågning i torsdags för mobbning av Leijonborg. Det håller inte Persson med om. Inte heller att han skulle vara arrogant.

– Jag har varit beskylld för att vara arrogant under alla de tio åren jag varit statsminister, så jag är van vid den beskyllningen.

Folkpartiets tillförordnade partisekreterare Helena Dyrssen tar lätt på dagens uttalande från Göran Persson.

– Det är ett tecken på att Persson börjar bli desperat. Vi presenterade vår utredning förra veckan. Det finns ingenting som tyder på att något mer har framkommit, säger hon, till aftonbladet.se.

– Jag kan garantera Persson att det inte är på grund av detta som alliansen vinner valet.

Trängsel

Persson förtidsröstade i ett bibliotek på Kungsholmen i centrala Stockholm. Kaosartad trängsel uppstod när statsministern och hans livvakter försökte ta sig fram till valskärmarna omgiven av ett 50-tal fotografer och reportrar. Statsministern uppmanade till lugn och hänvisade till att man befann sig i ett bibliotek.

Göran Persson sade sig inte ens ha tänkt en tanke på hur det skulle kännas om hans statsministerkarriär vore slut på måndag. Inför kamerorna varnade han för ett systemskifte om de borgerliga vinner valet. Persson ångrade att han inte tidigare i valrörelsen gjort klart för väljarna att alla de borgerliga partierna numer finns på högerkanten. Han räknar med ett högt valdeltagande.

– När det blir klart att det handlar om två samhällsmodeller, då tror jag att vårt folk går och röstar.

Peter Wallberg/TT , Johanna Melén