Nu är varje röst hårdvaluta

NYHETER

Sträck på dig, medborgare.

I morgon spelar du huvudrollen.

När bara 165 000 röster skiljer mellan blocken är varje väljare hårdvaluta.

Valnatten blir en rysare. I tre opinionsmätningar som publiceras i dag skiljer det bara omkring 166 000 röster mellan blocken, förutsatt att valdeltagandet blir ungefär lika högt som i förra valet.

Samtidigt vet man av erfarenhet att en tiondel av väljarna, mer än en halv miljon människor, bestämmer sig först på valdagen. Den stora gruppen finns inte med i opinionsmätningarna som avslutades i torsdags. Före partiledardebatterna i SVT och TV4.

Valet blir med andra ord en rysare. Det kan sluta hur som helst.

Orback till angrepp

I dag fortsätter kampanjerna. Göran Persson (s) talar i Stockholm och Göteborg. Den borgerliga alliansen åker på bussturné till Västerås, Örebro och Karlstad.

De fortsätter i Stockholm på kvällen och även i morgon.

Bara det är ett bevis för hur hård kampen om väljarna är. Tidigare har partierna avstått från kampanjer på valsöndagen.

Tilltaget föranledde statsrådet Jens Orback att i går gå till skarpt angrepp mot alliansen:

-Nu bör de politiska partierna lämna väljarna ifred och

respektera deras tid för tanke och reflektion, sade demokratiministern som uppenbarligen inte tycker att valdagen lämpar sig för diskussion.

Fila på förklaringar

Göran Persson var mycket nöjd efter tv-debatten i går. Men tidigare på dagen började han fila på förklaringarna till ett hotande valnederlag.

- Om de borgerliga vinner valet kan det mycket väl vara för att de gjort det här intrånget i våra datorer. Det är en demokratisk skandal, sade Göran Persson.

Valrörelsen 2006 har på många sätt varit ovanlig. Den började med att alliansen tog initiativet genom att redan under politikerveckan i Almedalen lova sänkt fastighetsskatt.

I sitt sommartal i Björkvik lovade Göran Persson samma sak. Socialdemokraternas vanligen så väloljade kampanjmaskineri tvingades alltså inleda valspurten på defensiven.

Existensen en nyhet

I slutet av augusti presenterade de fyra borgerliga partierna för första gången i svensk politisk historia ett gemensamt valmanifest. Det innehöll inga överraskningar. Men blotta existensen var en nyhet.

Sedan dess har den borgerliga kvartetten gjort en poäng av att deras gemensamma alternativ står emot ett vänsterblock med tre partier utan gemensamt program.

I går kväll, före SVT:s avslutande debatt, hade sinnet runnit över hos Persson, Eriksson och Ohly. I tv-husets entré poserade de tillsammans med 15 gemensamma budgetförslag, en förkrossande mängd papper jämfört med alliansens valmanifest. Greppet var bra. Men kom det inte lite väl sent?

Argument från vänster

En annan egenhet i årets valdebatt är vänsterargumenten. Båda lagen - eller gängen som de själva föredrar att kalla sig - har använt traditionella vänsterargument för att dänga motståndarna i huvudet. Alla ska med, säger socialdemokraterna. Alla är inte med, det är det som är problemet, säger den borgerliga alliansen.

I morgon är det du som avgör. Rött eller blått?

Lena Mellin