SSU:s hemsida kapad

Medlemsuppgifter låg öppet tillgängliga på nätet - laddades ner tiotal gånger

1 av 2
Den hackade hemsidan.
NYHETER

Delar av SSU:s medlemsuppgifter läckte ut på internet i samband med att förbundets hemsida kapades i fredags.

Intrånget är nu polisanmält och SSU-ledningen mycket allvarligt på händelsen.

– Det är ett angrepp mot demokratin, säger förbundssekreterare Mattias Vepsä.

Natten till lördagen kallade SSU till en presskonferens i Stockholm.

Vepsä är upprörd över att ungdomsförbundets valjsajt slogs ut i ett viktigt skede av valrörelsens slutspurt. Men det allvarligaste är kanske att den falska hemsidan, som under någon timme låg ute på nätet, innehöll en länk till servern där stora delar av SSU:s medlemsregister finns, med personuppgifter som namn, adresser och personnummer. På hemsidan stod tydligt angivet: Medlemsregistret hittar ni här.

- Den har laddats ner ett tiotal gånger vilket troligen innebär att den har kopierats och spritts på internet, säger Mattias Vepsä.

Han säger sig inte veta vem eller vilka som ligger bakom intrånget.

"Svaghet i säkerhetssystemet"

Det rör sig om ett avancerat och av allt att döma mycket välplanerat angrepp mot SSU-sidan, säger Mattias Vepsä. SSU:s IT-tekniker arbetade under kvällen och natten med att ta reda på vad som hänt.

Samir Balicevac, SSU:s IT-ombudsman berättar att någon i torsdags förberedde angreppet genom att lägga in en fil som ger möjlighet att kontrollera webbservern.

- Det fanns en svaghet i säkerhetssystemet som har följt med i standardinställningen och som olyckligtvis har legat kvar, förklarar han och tillägger att just det säkerhetsproblemet nu har rättats till.

Tillgång till SSU:s valsajt

SSU har inte lyckats spåra gärningsmannen men hoppas att polisens utredning ska ge svar på vem som ligger bakom. Angreppet gjordes via ett så kallat zombienätverk av kapade datorer runt om världen, bland annat i USA och Tjeckien.

Den som gjorde intrånget fick tillgång till SSU:s valsajt men det fanns ingen koppling till socialdemokraternas intranät som tidigare har utsatts för intrång från folkpartister.

På den falska hemsidan fanns bland annat en bild av SSU-ordföranden Anna Sjödin och en nedsättande bildtext om SSU:s politik. Ungdomsförbundets hemsida och valsajt stängdes efter kapningen och det var oklart när den kunde öppna igen.

TT