Ja, det blir en rysare

Bara 166000 väljare skiljer mellan blocken

Foto: BJÖRN LINDAHL
HAN - ELLER JAG? I morgon avgörs det om Fredrik Reinfeldt eller Göran Persson blir statsminister. Opinionsmätningarna visar att läget mellan blocken är mycket jämnt. 166 000 röster skiljer till den borgerliga alliansens fördel. Och fortfarande kan en halv miljon väljare vara osäkra. "Valet blir med andra ord en rysare. Det kan sluta hur som helst", skriver Aftonbladets Lena Mellin.
NYHETER

Opinionsmätningarna ger alliansen segern - men över en halv miljon väljare har fortfarande inte bestämt sig.

De avgör valet.

De tre opinionsinstituten Sifos, Temos och Ruabs väljarbarometrar pekar alla mot borgerlig valseger.

Mätningarna ger alliansen ett försprång på i genomsnitt 3,07 procentenheter. Blir valdeltagandet samma som 2002 betyder det ett borgerligt övertag på 166000 väljare.

Alliansen leder knappt

Men valet är fortfarande långt ifrån avgjort.

Söndagskvällen kommer att bli en riktig rysare.

Så många som var tionde väljare bestämmer sig först på valdagen. Blir valdeltagandet lika högt som 2002 betyder det att över en halv miljon fortfarande inte valt parti.

De som bestämmer sig i sista stund är alltså många gånger fler än det övertag som alliansen har i opinionsmätningarna.

Då fick lotten avgöra

Alla tre opinionsmätningar avslutades i torsdags, före utfrågningen av alliansen i TV4 och de stora slutdebatterna i TV4 och SVT. För Sifo och Ruab är mätningarna de sista före valet, för Temo den näst sista.

I valet 1973 skilde det mindre än 4000 röster mellan blocken. Det ledde till den så kallade lotteririksdagen där lotten ibland fick avgöra viktiga frågor.

Tidigare artiklar:

Irene Beertema

ARTIKELN HANDLAR OM