Storbrand i Kungsbacka

Polisen misstänker att branden är anlagd

NYHETER

Polisen tror att storbranden i Kungsbacka natten till lördagen var anlagd.

– Vi har hittat spår som tyder på det, säger Dan Larsson, vakthavande befäl vid polisen i Halland, till TT.

Branden förstörde ett mer hundra år gammalt hus i centrum. Många personer blev hemlösa.

Vilka spår polisen hittat som tyder på att branden inte har haft någon naturlig orsak, vill inte Dan Larsson berätta. Inte heller om misstankarna är riktade åt något speciellt håll.

Larmet gick vid tretiden på lördagsmorgonen och som mest deltog ett 80-tal brandmän i släckningsarbetet. Enligt räddningstjänsten i Storgöteborg förstördes 10–15 lägenheter, två restauranger och minst en butik. Däremot kom ingen människa till skada.

Den eldhärjade fastigheten var uppförd i slutet av 1800-talet. Den var byggd i en stor fyrkant, med innergård i mitten, och hade två våningar plus en vindsvåning.

Enligt de första uppgifterna hade elden uppstått i ett soprum. När räddningstjänsten kom till platsen brann det kraftigt i husets restaurangdel.

För att hindra spridning beslöt man att riva delar av fastigheten med grävskopor.

– Vi slog ner två portaler för att få en begränsningslinje. Och den har vi lyckats hålla, säger stabschef Håkan Hermanson på räddningstjänsten till TT.

Under kontroll

När räddningstjänsten arbetat på platsen i en och en halv timme, fick man veta att en person låg och sov i den eldhärjade fastigheten.

– Vi fick väcka personen och föra ut vederbörande, säger Hermanson.

De som förlorat sina hem i branden har fått hjälp av Kungsbacka kommun.

Vid lunchtid på lördagen var branden under kontroll och man kunde efterhand inrikta sig på eftersläckning.

– I gamla trähus finns det trossbottnar med sågspån och liknande som kan göra att elden börjar krypa iväg, säger Håkan Hermanson.

Kungsbacka kommun har sett till att de evakuerade, det rör sig om ett 40-tal personer, fått tak över huvudet.

– De flesta fick rum hos släkt eller vänner, några har kommunen ordnat hotellrum för, säger Lars Berggren, säkerhetsstrateg på Kungsbacka kommun.

Han var också på plats vid branden tillsammans med jourhavande socialsekreterare för att ta hand om oroliga och undrande människor.

– Folk är förtvivlade och förstår inte att det kan ske – så stor skada i vår lilla stad.

Ett helt kvarter

Kommunen har också lagt ut information på sin hemsida om branden och om det hus som brunnit.

Enligt Dennis Olsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg, har en sida av byggnaden, som täcker ett helt kvarter, totalförstörts. Det handlar om cirka 60 meter.

– Just nu håller vi på att riva det som brunnit eftersom saker ligger i vägen och bråte hela tiden ramlar ner. Det ryker mycket fortfarande och det finns fortfarande risk att det flammar upp, sade Dennis Olsson på lördagen.

– Det är ju en gammal byggnad som är om-, på- och tillbyggd och det försvårar arbetet när det till exempel dyker upp gamla ventilationstrummor som inte används längre.

Brandmän från räddningstjänsterna i Kungälv, Varberg och Storgöteborg deltog i släckningsarbetet.

Micke Larsson/TT , Christer Jönsson/TT