Svensken fast på 5 800 meter

Ringde hem till familjen: Jag är svårt skadad

NYHETER

Svenske Greg Bellos, 34, kämpar för sitt liv – på 5800 meters höjd i Himalaya.

Halv ett natten till i går kom nödropet till familjen:

– Jag har skadat ryggen och kan inte komma ner.

Nu försöker SOS International i Köpenhamn att få tillstånd för en nepalesisk räddningshelikopter att flyga till baslägret för att hämta upp klättraren när han väl har

förts dit.

Men SOS säger att man råkat ut för en fruktansvärd byråkrati och vet inte när ett tillstånd kan komma. Problemet är att baslägret och den Greg Bellos befinner sig på kinesiskt område.

– Det är SOS International som har huvudansvaret, emn vår ambassadpersonal är redo att hjälpa till med myndighetskontakter i Kina, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst.

Föll vid en glaciär

Det var natten till i fredags väcktes Gregs Bellos familj i Tyresö, sambo och två barn, 11 och 5 år gamla, av ett telefonsamtal. Det var Greg som ringde via satellittelefon från berget Shisha Pangma i Himalaya.

– Han hade ramlat och gjort illa sig i ryggen och kunde inte fortsätta klättringen, berättar hans sambo.

Greg Bellos är en rutinerad klättrare. Tillsammans med en expedition höll han på att bestiga Shisha Pangma, ett 8046 meter högt berg på gränsen mellan Kina och Nepal.

På väg ner från berget föll Greg Bellos vid en glaciär.

– Jag vet inte riktigt hur allvarligt skadad han är, säger sambon. Men han mår inte bra. Efter fallet fick han ligga i en sovsäck i snön i 22 timmar – i 60 minusgrader. Han kunde inte känna varken armar eller ben.

Räddningen fick vända

Han var på väg ner längs den kinesiska sidan av berget när olyckan inträffade på cirka 5800 meters höjd. Men kinesiska myndigheter vägrade släppa upp räddningshelikoptern.

I stället försökte lokala klättringsguider ta sig till Greg Bellos för att bära honom till baslägret. Sent i natt tvingades de vända på grund av hårt väder.

Aftonbladet talade i natt med expeditionens organisatör, Ganess Neueane.

– Vi har haft kontakt med Greg på telefon, han är vid medvetande. Vi ska skicka två team som ska försöka få honom till baslägret så fort solen går upp.

– Vi hoppas att kunna köra honom till Nepal för att sedan flyga honom till ett sjukhus i Kathmandu.

Eric Tagesson, Robert Triches, TT