"Dagens Nyheter försöker skada Junilistan"

Partiledaren Nils Lundgren anmäler tidningen för artiklar om husaffärer

NYHETER

Junilistans Nils Lundgren anklagar Dagens Nyheter för att medvetet publicera saker de vet är felaktigt för att smutskasta Lundgren och hans parti.

I går anmälde han morgontidningen till Pressens opinionsnämd för en rad artiklar om Lundgrens husaffärer.

Fem dagar före valet publicerade Dagens Nyheter den första artikeln om Nils Lundgrens husaffärer, där det framkommer att han köpt och sålt en fastighet i Saltsjö-Duvnäs mellan sig själv och sitt företag fem gånger.

Tidningen menar att Lundgren gjort affärerna för att tjäna pengar genom skatteplanering.

Flera andra turer mellan Lundgren och Skatteverket tas också upp.

Nu menar Nils Lundgren att flera av påståendena i DN:s artiklar är rent felaktiga, och dessutom att Dagens Nyheter vet om detta, men ändå valt att publicera.

Ingen chans till genmäle"

- De ringde mig redan den 29 augusti, och hade då alltså hela bilden klar för sig. Sedan väntar de till fem dagar före valet innan de publicerar uppgifterna, allt för orsaka maximal skada på mig och mitt parti. Jag har inte heller fått chans till genmäle, flera av uppgifterna är också rent felaktiga, och jag menar att journalisten visste det men ändå publicerade, säger Nils Lundgren till aftonbladet.se.

En av de saker Nils Lundgren vänder sig emot är rubriken ”Svårt att bevisa skattefiffel”. I artikeln intervjuas en person från skatteverket som uttalar sig om att det kan vara svårt att bevisa en fastighets värde. Skatteverket hörde också av sig till DN efter artikeln och påpekade att rubriken var felaktig, och att Lundgren inte är misstänkt för skattefiffel. Tidningen satte då in ett förtydligande.

Vill ha en krona från DN

Andra saker som Nils Lundgren vänder sig emot är att tidningen påstår att han tjänat två miljoner på husaffärerna, utan att redovisa hur den summan räknats fram.

Lundgren menar själv att han menar att bara tagit ut 29 000 ur sitt företag i aktieutdelning, och ingenting i lön.

En tredje punkt som Lundgren tar upp i anmälan rör att tidningen skriver att han underlåtit att betala 76 000 kronor i skatt. Lundgren påstår att han bara råkat fylla i fel blankett när han skulle deklarera.

I sin PO-anmälan kräver Nils Lundgren bland annat en offentlig ursäkt före valet, samt en utredning om den ansvarige journalistens överordnades tänkbara syfte. Han vill också ha en krona i skadestånd från tidningen.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM